♥ Коефициент на интелигентност и емоционална интелигентност: чисти типове Коефициентът

...
♥ Коефициент на интелигентност и емоционална интелигентност: чисти типове Коефициентът
Коментари Харесай

Емоционалната интелигентност има по-голям принос за качествата, които ни правят истински хора ♥ Даниъл ГОЛМАН

♥ Коефициент на просветеност и прочувствена просветеност: чисти видове

Коефициентът на просветеност и прочувствената просветеност не са противоположни умения. Те са просто обособени области. У всеки от нас има примес от разсъдък и емоционалност; хора с огромна разлика сред едното и другото се срещат релативно рядко. Няма по какъв начин да бъде другояче - въпреки всичко съществува връзка сред коефициента на просветеност и някои аспекти на прочувствената просветеност. Тази връзка обаче е прекомерно слаба и не може да анулира обстоятелството, че това като цяло са самостоятелни вселени.

За разлика от познатите ни проби за просветеност, досега не е създадена единна система за оценка на прочувствената просветеност, която да дава явен „ резултат “. Такава система не може и да има. Макар и да съществуват купища проучвания върху едно или друго умеене, някои от техните прояви (като емпатията например) се дефинират най-добре посредством деликатен разбор на действителното държание на изследваното лице в избрани условия, да вземем за пример посредством разчитане на възприятията по израза на лицето от видеозапис. И въпреки всичко Джак Блок, психолог в Калифорнийския университет в Бъркли, употребява една мярка за „ гъвкавостта на егото “ (това разбиране е много сходно с прочувствената просветеност, защото включва главната обществена и прочувствена компетентност), с цел да съпостави два теоретични „ чисти “ вида: хора с висок коефициент на просветеност и такива със мощно развити прочувствени yмeния. (Джак Блок, непубликуван ръкопис, Университет на Калифорния в Бъркли, февруари 1995. Блок употребява понятието „ еластичност на егото “, само че отбелязва, че измежду главните му съставки са прочувствената саморегулация и адаптивният надзор върху импулсите, възприятие за успеваемост и обществена просветеност. Тъй като това са и главните детайли на прочувствената просветеност, гъвкавостта на егото може да се преглежда като приблизителна мярка за нея, също както изпитът SAT може да мери коефициента на просветеност. Блок проучва данните от лонгитудно изследване, извършено върху към ето мъже и дами на възраст сред петнадесет и двадесет и пет години, и употребява статистически способи, с цел да оцени личностните и поведенческите корелати на двата вида просветеност. Според него сред коефициента на просветеност и гъвкавостта има напълно слаба връзка, защото двете са изцяло самостоятелни измерения на личността.) Разликите са красноречиви.

Типът с високия коефициент на просветеност (т.е. видът, лишен изцяло от прочувствена интелигентност) е напряко подигравка на интелектуалеца - ловък във всичко, обвързвано с мозъка, само че изцяло некадърен да управлява персоналния си свят. Профилите на мъжете и дамите ненапълно се разграничават. Мъжът с висок коефициент на просветеност се отличава (каква изненада само) с необятна гама ползи и умения. Той е упорит и работлив, предсказуем и твърдоглав и няма терзания, свързани със самия себе си. Освен това нормално е сериозен и благосклонен, придирчив и въздържан, потиска сексуалността и чувствените си прекарвания, заобикаля изразителността и уговорките, а чисто прочувствено е спокоен и леден.

В контраст на това мъжът с висока прочувствена просветеност е социализиран, радостен и разговорлив, не е страхлив или податлив към тревожни мисли. Способен е да се ангажира с хора и дела, да поема отговорност и да пази етична позиция. Такива хора са състрадателни и загрижени във връзките си. Емоционалният им живот е богат, само че съответен: усещат се добре в личната си кожа и нямат проблеми с другите и със обществената галактика, в която живеят.

Жените с висок коефициент на просветеност изцяло предстоящо показват интелектуална убеденост, ясно показват мислите си, ценят интелектуалното и имат голям брой интелектуални и естетически ползи. Освен това нормално са интровертни, склонни са към тревога, размисъл и възприятие за виновност. Притесняват се да показват намерено гнева си (намират обаче непреки способи за това).

Емоционално интелигентната жена въпреки това нормално е самоуверена и показва възприятията си непосредствено. Отнася се позитивно към себе си и счита, че животът й е логичен. Подобно на мъжете тя е общителна и знае по какъв начин да въплъщава страстите си (без да вземем за пример да ѝ се постанова да избухва, след което да съжалява след това). Устойчива е на стрес. Общителността й позволява елементарно да открива контакт с нови хора. Достатъчно самоуверена е, с цел да си разреши да бъде жизнерадостна, спонтанна и отворена за чувствени прекарвания. За разлика от дамите, които разполагат само с висок коефициент на просветеност, тя съвсем не изпитва паника или виновност и рядко се отдава на размишления.

Тези портрети, несъмнено, илюстрират двете вероятни крайности - всички ние съчетаваме интелекта и страстите до една или друга степен. Те обаче ни оферират един значим взор към това, което единият и другият полюс прибавят към качествата на индивида. Тъй като у нас има по малко и от двата, картините се сливат в един общ облик. Но въпреки всичко точно прочувствената просветеност има по-голям принос за качествата, които ни вършат същински хора.

Избрано от: „ Емоционалната просветеност “, Даниъл Голман, превод от британски Елена Филипова, изд. „ Изток-Запад “, 2011
Снимка: danielgoleman.info

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР