• Citroën празнува 40-та годишнина на култовия модел BX, показан за

...
•	Citroën празнува 40-та годишнина на култовия модел BX, показан за
Коментари Харесай

CITROëN BX ДНЕС СТАВА НА 40 ГОДИНИ

• Citroën чества 40-та годишнина на паметния модел BX, показан за първи път на 23 септевмри 1982 под Айфеловата кула.
• Семеен автомобил на 80-те години с грабващ погледа дизайн и характерен жанр, планиран от италианския производител на каросерии Bertone и продажби, надвищи 2.3 милиона автомобила, BX жъне съществени триумфи и способства за навлизането на Citroën в сегмента на горния междинен клас коли в интервала сред 1982 и 1994 година

BX е модел с богата и пъстра история, която заема значимо място в развиването Citroën и автомобилостроенето. Свидетелство за това са комерсиалните триумф, който реализира през 12-годишното си битие. Естествено, той има място в сърцата на притежателите на коли и колекционерите, които ще се радват да отпразнуват 40-ия му рожден ден. За да отбележат този мотив, запалянковците от асоциацията L`Aventure Citroën канят всички посетители и поданици на Париж да преоткрият BX в събота, 24 септември, в консерваторията на Citroën в Aulnay-sous-Bois.

дебют под айфеловата кула
Датата е 23 септември 1982, тъкмо, когато нощта се спуска над града и огромна навалица се събира на Champ-de-Mars, с очи, вперени към първия етаж на Айфеловата кула, къде виси голяма дървена кутия с надпис " Voilà la nouvelle Citroën ". В шеметно шоу със сзвук и светлина, дървената кутия стартира постепенно да се спуска към земята. Когато най-накрая се отваря, от вътрешната страна излиза BX, и стартира своята невероятна и блестяща история измежду бурни аплодисменти, на фона на Айфеловата кула, покрита в шеврони и обилна заря.

Само няколко дни по-късно, на 30 септември 1982 година, по време на 69-тото издание на Автосалона в Париж, който тогава се организира в изложбения център Porte de Versailles, е разгласен и стартът на продажбите на BX, който се трансформира в една от безспорните звезди на шоуто

Проектът xb
Започнат през 1978 година с кодовото име “XB ”, планът Citroën BX получава крайна спецификация чак през ноември 1979 година Пред бъдещия BX стои нелеката задачата да бъде натрапен и разпознат от потребителите като съвременен и ексцентричен автомобил, в основата, на който са нововъведенията. BX е планиран с напречно ситуиран мотор, с лимитирана маса, което да обезпечи положително ускоряване и невисок разход на гориво, което за времето е равнозначно на усъвършенстване на разноските. Също като върховите модели в гамата на Citroën, BX е оборудван с хидропневматично окачване, с цел да обезпечи комфорт и безупречно пътно държание. Моделът е стартиран като хечбек с 5 порти.

Разработката му е поверена на Техническия център във Велизи, където към този момент са направени съществени вложения в технологии за компютърно подкрепено планиране, като задачата е да се форсира конвергенцията на дизайна и да се усъвършенства продуктивността. Благодарение на този способ, BX реализира коефициент на аеродинамичност 0.34. Друга впечатляваща иновация при създаването на модела е използването на композитни материали за елементи като ризница, похлупак на багажника, челен похлупак и част от панелите, което в последна сметка съумява да направи общата тежест на автомобила едвам 885 кг. Като първия автомобил от ерата PSA, моторите на BX са взети от личната банка силови елементи на Групата. Снабден с мощни мотори още от първото си потомство - 62 к.с. и 72 к.с за мотора с работен размер 1360 cc, 90 к.с. за мотора с работен размер 1580 cc, BX е удивително динамичен.
в вярната лента
С лансирането на BX Citroën си слага две цели: да навлезе в пазара на коли от горния междинен клас и да стане правоприемник на GSA. За да реализира това, BX разчита на съществени механически причини, гарантиращи комфорт, динамичност и изгодност, както и нова новаторска форма, която за времето си е същински пробив в дизайна.

За дизайна на BX, Citroën се обръща към известния италиански производител на каросерии Bertone. Тогава дизайнерът Марчело Гандини (баща на Miura, Countach и Stratos) предлага истинска форма – груба, въпреки и лишена от всякаква екстравагантност. Той се откроява измежду автомобилния пейзаж на времето и се трансформира в емблематичен за BX. Кокпитът също е впечатляващ, с табло, въодушевено от CX, включващо особено съоръжение като сателитни контроли от двете страни на кормилото и осветлен оборотомер.

Не просто съвременен, а изпреварил времето си и с впечатляващо съоръжение, BX мигновено печели пресата, съблазнява потребителите на Citroën и печели нови клиенти. BX реализира същински възторг и огромен търговски триумф. Моделът се създава в завода в Рен Ла Жане в Бретан и завода във Виго в Испания и от него са продадени 2 337 016 бройки, преди производството да завърши дефинитивно през юни 1994 година Като един от най-продаваните коли на Citroën, BX безспорно способства за възраждането на марката Citroën през 80-те години.
богата история на произвеждане
В 12-годишния витален цикъл на BX има голям брой промени и доработки по купето.

През 1985 година елегантно фамилно комби – 17 см по-дълго от седана и носещо името Evasion – е добавено към гамата, както и специфична версия за бизнес консуматори, която се появява година по-рано. През 1987 година, след фейслифт, BX придобива по-меки черти на екстериора и напълно актуализирано арматурно табло.

Оборудването също претърпява обновяване, като са добавени редица екстри: люк, климатик, цифрово съоръжение, кадифена тапицерия, алуминиеви джанти, дигитален часовник и бордови компютър, които разрешават на BX да остане правилен на имиджа си на съвременен автомобил.

В техническо отношенние, BX остава на върха на технологиите с мотори, достигащи мощ от 160 к.с., електронен инжекцион с каталитичен преобразовател и ламбда сонда, дизелов мотор, автоматизирана скоростна кутия, непрекъснато задвижване на 4-те колела и спирачна система с ABS.

Произведена е лимитирана серия от едвам 200 бройки от пътната версия на спортния автомобил BX 4 TC група B (работен размер на мотора 2141 cc, мощ 200 к.с., която развива скорост от 220 км/ч).
Историята на BX е изпъстрена и с доста лимитирани специфични серии (Tonic, Image, Calanque, Leader и т.н.), в това число известния Digit със своя напълно цифров инструментален панел.
знаехте ли, че...?
Рекламната акция за лансирането на BX, поверена на Jacques Séguéla, показва BX като автомобил, който живее, мисли и диша, в ясна отпратка към другите звуци и придвижвания на хидропневматичното окачване.

През 1985 година Citroën е първият френски производител, който предлага автоматизирана дизелова версия. Компанията прави нововъведения още веднъж през 1987 година с представянето на първия френски всеобщо създаван автомобил, оборудван с 16-клапанов мотор. И в двата случая достойнството се пада на BX!

BX – постоянно на върха на технологиите – е първият всеобщо създаван автомобил, който употребява компресиран полиестерен композит на фибростъкло за предния похлупак и задната врата, както и за задното стъкло и фаровете с параболични рефлектори. Друго забавно е, че фаровете са с две хомофокални отразяващи повърхности.

*Източник: www.citroen.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР