• Счукваме маслини с костилките, слагаме в тензухена торбичка и

...
• Счукваме маслини с костилките, слагаме в тензухена торбичка и
Коментари Харесай

Рецепти при възпалени сливици 

• Счукваме маслини с костилките, слагаме в тензухена торбичка и постановяваме за 24 часа болното място.

• Изсушени коренчета от кукуряк се стриват на прахуляк. Омесва се меко тесто от вода и брашно, и от него се прави лента – дълга и  необятна, колкото е належащо, с цел да обвие врата на болния. Лентата се поръсва със счуканата билка и с нея се обгръщат вратът и гърлото по този начин, че добре да обхване сливиците.

Особено добре работи при подути сливици, тъй като ги свива и отстранява възпалението. При децата времетраенето на компреса е не повече от половин час. Прави се 2-3 пъти,  до  унищожаване на възпалението. Възрастните могат да преспят с компреса една нощ.

• Билката разгонче пораства във вода и е най-лечебна в средата на март. Взема се от нея, счуква се доста добре, размесва се със свинска мехлем и се намазва на чисто парче памучен плат. Прави се компрес на гърлото.

При увеличена трета сливица

• Прави се кора от меко тесто, от горната страна се наръсва със счукани на ситно изсушени пръчици от тревата спореж. След това по този начин полученият компрес се слага на шията и вратлето, като яка, а от горната страна се връзва с найлон и забрадка. Това се прави най-вече 1-2 пъти, като компресът се държи по 30 минути. Възпалението минава без излишък.

При кашлица

• Смесват се сокът от 1 лимон, 1 супена лъжица синапено семе и 3 супени лъжици мед. Сместа се разбърква добре и се взема по 1 чаена лъжица, вечер преди лягане. Също по този начин оказва помощ и следната примес – 1 супена лъжица мед, 1 супена лъжица ракия и 1 супена лъжица зехтин или олио.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР