• Антуражът на премиера Жан Виденов е съдружник в групировката•

...
• Антуражът на премиера Жан Виденов е съдружник в групировката•
Коментари Харесай

„Орион“ – приятелският кръг на властта, който предизвика невиждана зърнена криза през 1996 г.

• Антуражът на премиера Жан Виденов е съучастник в групировката
• Звездното семейство Румен Спасов и Веска Меджидиева източва БЗПБ
• Отстрелват конкурентните трезори, завличат Майкъл Чорни с 6 млн.
• Милиони левове на земеделците изгоряха в „ Орсовките ”

На 14 март в далечната 1996 година към 23,15 часа фамилна двойка се прибира в първокласното си жилище на пъпа на София – на бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви ” и пресечката му с ул. „ Милин камък ”.  Независимо от късния час има позвъняване по телефона. „ Румене, Татарчев желае да арестува Веска ”, споделя мъжки глас.

Могъщият по това време необут на групировката „ Орион ” Румен Спасов, някогашен чиновник на Първо основно ръководство на Държавна сигурност  (ПГУ) – външнополитическото разузнаване на Живковия режим, подрежда на брачната половинка си Веска Меджидиева бързо да си събира багажа. Примата на първия другарски кръг на властта за минути стяга куфарите, качва ги в персоналния си автомобил и потегля, споделя „ Уикенд “.

 Веска Меджидиева

На КГПП „ Кулата ” влиза в Гърция, по-късно лети до Кейптаун, часове преди против нея да бъде повдигнато обвиняване за източване на банката на „ Орион “. В ЮАР се скрива при сестра си.
Телефонното позвъняване e от Красимир Райдовски – някогашен сътрудник на Спасов, по това време негов съучастник и шеф на пресцентъра на кабинета на Жан Виденов. Поне по този начин гласи формалната версия на скандалната банкерка Меджидиева. Райдовски не отхвърля, че е предизвестил Спасов,. „ Не беше по телефона, да не съм вманиачен, линиите се подслушваха “, съобщи в този момент някогашният шпионин и посланик пред „ Уикенд “. Малко по-късно и босът на „ Орион “ духва за ЮАР, където на 63 година умира от рак на белия дроб.

Премиерът Жан Виденов дефинира групировката като „ другарски кръг “. „ Орион “ е конгломерат от компании, които нямат холдингова конструкция, единствено че си дават взаимни кредитни гаранции. Собственост са на фигури, намиращи се в роднински или другарски връзки, а в множеството случаи ги сплотява вездесъщата Държавна сигурност, която прочее е впримчила и аления народен представител Златимир Орсов – идеолог на основаването на земеделската банка на кръга и на кооперациите „ Орсовки “, кръстени на негово име. Пипалата на Държавна сигурност стигат даже до премиера Жан Виденов.

Негласният водач на групировката Румен Мирчов Спасов е офицер от отдел 03 на Първо главно управление (на ДС) „ Западни страни “ по британска линия. Син е на сатрапа на Живков ген.-полк. Мирчо Спасов, уредник и началник на концлагерите край Ловеч и Скравена. Веска Тихомирова Меджидиева е втората брачна половинка на Спасов. Сестра й е Йорданка Тихомирова.

Приятелският кръг включва ръководителя на Комитета по пощите и далекосъобщенията (КПД) Любомир Коларов, който по това време е с сан на министър. Коларов също е сътрудник на Първо главно управление (на ДС) на Държавна сигурност. Част от „ Орион “ са генералният шеф на Българската телекомуникационна компания (БТК) Михаил Данов и Николайчо Кривошиев, по прочут като Агнешкия крал. Веригата се затваря от Даня Янкова Константинова, щерка на изпълнителния шеф на Банката за аграрни заем (БЗК) Янко Янков, задържан за предоставяне на заеми без покритие на компаниите „ Орион ”, и от строителния необут Ангел Василев.

Водещата компания на кръга е „ Бетелхайзе Комерс ”, в която съдружници са братята Румен и Лъчезар Спасови, както и  Райдовски, Следва „ Саиф ” – благосъстоятелност на Данов, Райдовски, Кривошиев, Янкова и Тихомирова. Строителната „ Колонел ” е с шеф Ангел Василев. В периферията са ситуирани „ Орион Комерс “, „ Ригел Комерс ”, Едноличен търговец „ Веска Тихомирова ”, „ Веска Меджидиева ”, „ Темпорари ”, „ Орион ”, „ Алнитак ”, „ Алнилам ”, „ Имиекс ”, Едноличен търговец „ Николай Кривошиев ”, „ Минтака Комерс ” и „ Хатиса Транспорт ”.  Мнозинството компании носят имената звезди от Орион – най-известното екваториално съзвездие. Бетелхайзе е най-ярката шесторна звезда и е червен колос, чийто диаметър е по-голям от орбитата на Марс.  Алнитак, Алнилам и Минтака съставляват Пояса на Орион – три ярки звезди на една права – отличителна линия на съзвездието. Сииф е на дясното, Ригел  – на лявото коляно, а Хатиса – на върха на меча на Орион.

Кръгът е и страна в тежкия конфликт сред две съществени лобита в Българска социалистическа партия – на Виденов и на Андрей Луканов, изключително остър след основаването на руско-българското газово сдружение „ Топенерджи “, в което Луканов е президент и съучастник. Приятелският кръг не просто застава на страната на Виденов, а съгласно най-разработваната от следствените органи версия точно хората от „ Орион “ са организирали убийството на Луканов. От „ Орион ” желали той да престане да се занимава с тях. Луканов изрично отказал с претекста, че с „ мародери не договаря “.

Групировката натрупва обилни финансови средства с помощта на необслужвани заеми, обилно раздавани от държавни и частни банки. Класически образец в това отношение са заемите, дадени от юни до септември 1993 година от БЗК, чийто изпълнителен шеф тогава е бащата на Даня – Янко Янков. Дъщерята има дялове в „ Саиф ”, „ Минтака Комерс ”, „ Дани 630 ”  и други компании на групировката, а татко й се оказва сътрудник на Държавна сигурност. 

Според информация от 6 февруари 1996 година на БЗК към тази дата „ Колонел ” дължи по необслужвани доларови заеми 6 830 999, „ Рила Къмпани ” – 1 165 000, „ Ригел Комерс ” – 616 298, „ Имиекс ” ЕООД – 286 208, Едноличен търговец „ Веска Тихомирова ” – 770 000.

Повсеместна процедура е една компания на „ Орион ” да дава гаранции на друга. След като Атанас Тилев се постанова като главен акционер в БЗК, за компаниите са заведени искови молби за оповестяване в неплатежоспособност, а против Янко Янков се води разследване. „ Орион ” обаче не сортира средства, с цел да принуди новия притежател на БЗК – Атанас Тилев, да отдръпна правосъдните искове. За задачата е впрегнат целият държавен уред, рефинансирането от Българска народна банка и ДСК е отрязано, държавни предприятия са задължавани да трансферират сметките си другаде, интензивно се тиражират клюки за банкрут на банката. Според оперативни сведения даже е уговаряно убийството на Тилев, който в това време е раздал 40 млн. $ заеми на свои компании и това му изяжда главата. Така „ Орион “ отстрелва основния трезор съперник – БЗК и дъщерната й Добруджанска банка, които банкрутират, с цел да заеме нишата на земеделските заеми и  сделките със зърно.

Групировката е измежду главните експортьори на хлебна пшеница и фуражно зърно през 1995 година, довели до тогавашната невиждана зърнена рецесия. Например „ Ригел Комерс ” изнася 9999 тона за Израел, а „ Бетелхайзе Комерс ” – 8000 тона за Мароко и Гърция и 19 708 тона – за Малта, Тунис и Израел. Далеч по-големи количества са изнесени посредством подставени компании и посредством Орсовите кооперации. Почти престъпно „ Орион “ учредява своя банка посредством подставени акционер, с откраднати пари и набрани средства по пирамидална скица.

Реклама

Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ) е записана през ноември 1994 година с уставен капитал от 200 млн. лв.. Той обаче е импортиран фиктивно, защото незабавно е върнат на вложителите. Това поражда нужда от свежи пари, с цел да бъде показана сумата при приемане на цялостен лиценз.

Тогава на сцената се появява главният дилър на кръга – Павел Тренев, представящ се обаче от името на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Той се свързва през април 1995 година с израелския предприемач Майкъл Чорни и му желае 3 млн. $ заем за една седмица. Чорни се съгласява и превежда парите. На 3 май същата сума е още веднъж трансферирана, което съгласно Чорни се дължи на неточност. Сумите са преведени в интерес на Популярна финансово-брокерска компания (ПФБК) – Троян. Тя от своя страна обръща по-голямата част от тези 6 млн. $ в левове и разпраща цялата сума по сметките на тринайсет български и непознати компании и частни лица. 200 млн. лв. отиват в набирателната сметка на БЗПБ. Неслучайно посредством аферата се прави опит да бъде дискредитирана ЦКБ – другата земеделска банка. Целта е да се разклатят кооперациите, обединени в Централния кооперативен съюз (ЦКС), БЗПБ да получи монополни позиции по отношение на обвързваните със селското стопанство финансови интервенции – и най-много да придобие правото да оперира с парите на Държавен фонд „ Земеделие “.

Самият Павел Тренев обаче изчезва. Според личните му саморъчно написани пояснения, той е бил похитен и закаран в Атина, а след това попаднал в Тел Авив при Чьорни. Според Чьорни, Тренев по-късно по свое предпочитание се е върнал в България, а ЦСБОП твърди, че е била извършена оперативна композиция, с помощта на която той е доведен в България и е охраняван в тайна квартира на Министерство на вътрешните работи. Оттам насетне следите му се губят задълго – чак до 19 април 2001 година, когато е открит да си живее спокойно и безшумно в панелен апартамент в ж.к. „ Дружба ” 2. Тогава бива задържан за малко и по-късно освободен. От 2004 година е неопределеност, а 9 година по-късно Софийският градски съд го призна задочно за почтен за аферата с 6-те милиона.

По данни на антимафиотите още от есента на 1993 година Тренев стартира да прави частна банкова активност, координирана от Румен Спасов, ползвайки огромни валутни суми за къси периоди против 15% месечна рента. Парите от пирамидата се въртят и с облагите от тях се заплащат лихвите на вложителите. В схемата взе участие персонално Румен Спасов – с 300 000 $ и „ Орион Комерс ” посредством „ София Банк ” – Хасково, с общо 2,3 млн. $. Самата „ София Банк ” – Хасково, обслужва схемата, като изплаща по разпореждане на Тренев сумите. Директор на този клон е Цецка Павлова Петрова, която след това ще стане значима дама от кръга „ Орион “ – изпълнителен шеф на БЗПБ. При осъществената през юни 1995 година цялостна финансова проверка е открито, че този клон е обслужвал най-вече компании на „ Орион ”, в част от които самата Цецка Петрова е била съучастник. Ревизията е потвърдила длъжностни закононарушения за над 3 млн. $, само че отговорност по този начин и не й е била потърсена.  През схемата 10,5 млн. $ влизат в джобовете на Спасов.

Структурата на акционерното присъединяване в БЗПБ ясно демонстрира, че това е банка на приятелския кръг „ Орион ”, а не – както необятно е прокламирано – на земеделските кооперации – „ Орсовки “. Председател на надзорния съвет е Михаил Данов, ръководител на УС е Веска Меджидиева, а изпълнителен шеф – Цецка Петрова. Освен от нея банката се съставлява и от Любомир Цонев – един от тримата изпълнителни шефове на БЗК, подведени под отговорност за раздадени заеми на компаниите на „ Орион ”. Акционери в банката са 1182 физически и юридически лица, само че юридическите лица се съставляват от земеделските кооперации – като огромна част от тях са фиктивни, защото не са внесли акционерен капитал или даже не знаят, че са вписани като акционери. Според справката на НСС, сред физическите лица са и депутатът от Българска социалистическа партия Златимир Орсов и самият Павел Тренев. Някои от „ Орсовките “ са завлечени с десетки милиони.

През лятото на 1995 година, Виденов изрече в Народното събрание сакралната фраза: „ Това не е икономическа формация, няма такава! Има един другарски кръг сред избрани хора “. Година по-късно се оказа, че банката е източена, а нейният изпълнителен шеф Цецка Петрова и ръководителят на УС Веска Меджидиева са към този момент отвън страната и се търсят от „ Интерпол “ за огромни финансови злоупотреби. След серията от банкови банкрути последва зърнената рецесия и опашките за самун.

Хиперинфлацията стопи спестявания на българите до жълти стотинки, а ръководството на Виденов и на неговия другарски кръг „ Орион “ приключи през зимата на 1996 – 1997 година с  истинска национална злополука.

Веска е професор, Орсов – доцент

Днес двама от основните герои на „ Орион “ –  Веска Меджидиева и Златимир Орсов са се посветили на научна кариера. Примата на приятелския кръг е професор в катедрата по градоустройство в университета на Кейптаун. Издържа се с преподавателска работа. 66-годишната Меджидиева обаче се хвали, че в ЮАР движи като управител планове в строителството за над 300 млн. $.  Веска се разведе в ЮАР със брачна половинка си Румен Спасов след скандални обвинявания, че той е тормозел полово щерка й от първия брак, само че по време на заболяването му елементарни.

Делото против Меджидиева за източването на БЗПБ е заведено персонално от основния прокурор Татарчев, който се закани да я върне у нас в чувал. Осъдена е на 7 година затвор, само че през 2010 година Върховен касационен съд анулира присъдата й. Меджидиева е притежател единствено на една компания – „ Чаира ”. Неин шеф е щерка й от първият брак Яна. Самата компания от години няма активност, само че не е закрита. Нещо повече –  щерката й постоянно си подава финансовите доклади. В капитала на „ Чаира “ и до през днешния ден е включено правото на благосъстоятелност върху Водноелектрическа централа в селото на Меджидиева Георги Дамяново, Монтанско. Самата водна централа от дълго време няма нищо общо с банкерката.

61-годишият Златимир Орсов е доцент в Юридическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “. През 2017 година пази докторат на тематика „ Договорът за аренда на земеделска земя “, а година по-късно печели конкурс и е определен за доцент по Гражданско и фамилно право с хабилитационен труд „ Преобразуването на държавно дружество в еднолично комерсиално сдружение като придобивно съображение “. Не е ясно за какво в уеб страницата на университета е показан като Златомир. Флагманът на възраждането на ТКЗС-та – „ Орсовките “, е бил сътрудник Калин към отдел 02 „ Борба с идеологическата измама на съперника и друга подривна активност измежду младежта “ на Шесто ръководство на Държавна сигурност. Сега Орсов е и юрист от Сливенската адвокатска гилдия.

Жан в никакъв случай не разяснява, че е сътрудник Дунав на Държавна сигурност

 Жан Виденов

И в този момент стои въпросът до каква степен Държавна сигурност е дърпала конците на Жан Виденов. Бившият министър председател посреща с ледено безмълвие четирите решения на Комисията по досиетата, която го афишира за сътрудник – притежател на явочна (конспиративна квартира) с псевдоним Дунав в окръжното ръководство на Министерство на вътрешните работи в родния му Пловдив. Разбира се, по линия на Държавна сигурност. За последно е разгласен в качеството му на претендент за народен представител за 46-ото Народно събрание от „ Ляв съюз за чиста и свята република “. На 17 май 2021 година Виденов учредява нова групировка „ Лява опция “. Само че в листата на учредителите участва и човек на име Петър Ганчев. Това е вербовчикът и водещ офицер от Държавна сигурност на сътрудник Дунав.
Справка на „ Уикенд “ в Комисията по досиетата демонстрира, че о. р. Петър Ганчев е работил в ОУ на Министерство на вътрешните работи в Пловдив по линия на Второ главно управление (на ДС) на Държавна сигурност (контраразузнаването). Бил е шеф след Десети ноември на клона под тепетата на държавната по това време Пощенска банка. Не е обаче разгласен от комисията за чиновник на Държавна сигурност, защото тя е проверявала единствено централните управления на банките.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР