​От БСП са заплашили лидера на Воля Веселин Марешки, че

...
​От БСП са заплашили лидера на Воля Веселин Марешки, че
Коментари Харесай

Цвета Караянчева: БСП заплашва Марешки, за да не подкрепи оставката на Жаблянов

​От Българска социалистическа партия са заплашили водача на " Воля " Веселин Марешки, че в случай че групата му поддържа желаната оставка на зам-председателя на Народно събрание Валери Жаблянов, левицата ще изиска неговата оставка от същия пост. Това заяви в четвъртък пред бТВ ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя изясни, че отсъствието от работа на депутата Делян Пеевски е ″морален проблем″. Според нея президентът има проблем с институциите, а Българска социалистическа партия може да изиска ″диктатура на пролетариата″.

Интервюто на Караянчева бе във връзка отстраняването на Жаблянов от зам-председателския пост в Народно събрание. До гласуването се стигна, откакто в декларация на Българска социалистическа партия той написа, че " Народният съд е належащо и неизбежно правораздаване ". За оставката му гласоподаваха ГЕРБ и " Обединени патриоти ", както и от " Воля ". " Българска социалистическа партия за България " бе срещу, а Движение за права и свободи не взе участие в гласуването.

По думите на Караянчева отстраняването на Валери Жаблянов не е опит на ГЕРБ да си върне на Българска социалистическа партия за подадената оставка от предшественика ѝ Димитър Главчев. Той напусна поста, откакто в профил от съвещание водача на левицата Корнелия Нинова, след което опозиционната партия изиска оставката му.

" На дебатите през вчерашния ден Жаблянов беше жарък и прочувствен. Явно той в действителност мисли всичко това, което сподели за Народния съд. Оказва се, че това не е единствено негово мнение, само че и на множеството депутати от групата на Българска социалистическа партия. Чудя се към този момент дали няма да изискат и връщане на диктатурата на пролетариата ", сподели Караянчева.

Пеевски не идва на работа

Караянчева разяснява и постоянно отсъстващия от пленарни съвещания Делян Пеевски, за който Mediapool заяви, че извинява всичките си отсъствия от пленарна зала. По думите й ″работните дни на депутата не са много″. Тя добави, че той съвсем не идва на работа, като за всичко това му се " реже от заплатата ".

Според правилника на Народното събрание обаче от заплатата не народен представител не се ″реже″, в случай че той отсъства по уважителни аргументи. Пеевски не извинява отсъствията си единствено от съвещания на отрасловите си две парламентарни комисии, поради което се лишава единствено от спомагателните сред 300 и 400 лв. за комисия на месец.

" Не е морално сходно нещо. Този въпрос обаче е към ръководителя на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Освобождаването на депутатите се прави от ръководителите на групите, а аз съм единствено уведомявана ", съобщи Караянчева.

Ниският рейтинг на Народно събрание – поради Радев

Шефката на Народно събрание призна, че рейтингът на Народното събрание е невисок, като отдаде това на непрекъснатите нападки от страна на Радев. Тя го прикани да се чуват по телефона, когато има някакви забележки към работата на Народното събрание, а не да си приказват през медиите.

" Президентът би трябвало малко да обере изявленията си. Малко просташки приказва ", добави ръководителят на Народното събрание.

Тя сподели още, че президентът Румен Радев от дълго време има проблеми с институциите, като напомни изявлението му при полагането на клетва в Народното събрание. Тогава той се обърна към депутатите с думите, че им остава още една седмица, визирайки идните парламентарни избори.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР