Звездата SO-2 е с маса около 10 пъти по-голяма от

...
Звездата SO-2 е с маса около 10 пъти по-голяма от
Коментари Харесай

Теорията на Айнщайн бе подкрепена от звезда около черна дупка

Звездата SO-2 е с маса към 10 пъти по-голяма от Слънцето. Учените са я изследвали по 16-годишната й елиптична орбита към свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път на 26 000 светлинни години от Земята. Те откриха, че държанието на светлината от звездата, до момента в който се е изплъзвала от рисковото гравитационно привличане на черната дупка с маса четири милиона пъти колкото на Слънцето, подхожда на плануваното от Айнщайн.

“Айнщайн е прав, най-малко засега”, сподели Андреа Гез - професор по физика и астрономия в Университета на Калифорния в Лос Анджелис, която е един от ръководителите на проучването. Преплитането на пространството и времето покрай черната дупка дава отговор на теорията на Айнщайн, до момента в който законът за всеобщото привличане на Нютон не би могъл да го изясни.

“Дълго време Нютон дава най-хубавото изложение на гравитацията, само че то стартира да демонстрира пропуски”, сподели Гез: “Айнщайн обезпечава по-пълна доктрина, само че през днешния ден виждаме, че и теорията на Айнщайн стартира да дава пропуски. Затова след време ще е нужна по-пълна доктрина на гравитацията”.

Общата доктрина на относителността “показва уязвимост”, тъй като не изяснява изцяло какво се случва с гравитацията вътре в черната дупка.

Източник: БНР
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР