Зрелостниците, подали заявления за участие в държавните зрелостни изпити, ще

...
Зрелостниците, подали заявления за участие в държавните зрелостни изпити, ще
Коментари Харесай

МОН: До 18 май зрелостниците ще получат служебните си бележки за допускане до матурите

Зрелостниците, подали заявки за присъединяване в държавните зрелостни изпити, ще получат служебните си бележки за допускане до тях до 18 май. В бележките е записано къде би трябвало да се явят и в какъв брой часа стартира матурата, която са показали в заявката. Това заяви Евгения Костадинова, шеф на дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение “ пред БНР.

Тя добави, че Министерството на образованието и науката е готово с организацията на държавните зрелостни изпити. Първият е по български език и литература и ще се организира на 19 май. Вторият наложителен държавен зрелостен изпит е на 23 май, а спомагателните матури по избор сред 26 и 31 май.

На уеб страницата на МОН е оповестен графикът с разпределението на спомагателните матури по предмети, които ще е организират заран от 8:30 часа и следобяд от 14:00 часа. 

 



Евгения Костадинова даде уточнения и по плана за промени в Наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците. Той е обвързван с признатите още през февруари промени в Закона за предучилищното обучение, които разшириха кръга от благоприятни условия за полагане на изпити за валидиране на компетентности.

„ Тези изпити се вършат по реда на спомагателните матури, само че не са спомагателни матури. Резултатът от подобен изпит се записва в настрана уверение “, изясни госпожа Костадинова.

Самото валидиране на компетентности също не е нов миг в Закона. На него право имат да се явят лица, приключили приблизително обучение, които не са изучавали избран предмет в учебно заведение. Пример за това са идващите от чужбина.

С измененията в Закона от февруари се прибави и опция за зрелостници, които не са изучавали даден предмет като профилиращ, да могат да валидират компетентности по него. Разшири се и кръгът от предмети и към тях се прибавиха с информатика, предприемачество, музика, изобразително изкуство.

Още тогава учебните заведения са осведомени за всички нови благоприятни условия, с цел да могат искащите да положат изпит за валидиране на умения, като подадат заявки по реда на спомагателните матури. Срокът за това завърши в края на февруари, като заявки за валидиране на компетентности по реда на спомагателните матури са подали общо 272 лица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР