Зрелостниците да могат да се явяват втори път на държавен

...
Зрелостниците да могат да се явяват втори път на държавен
Коментари Харесай

Преподавател: Шансът за повторно явяване на матура може да демотивира учениците

Зрелостниците да могат да се явяват повторно на държавен зрелостен изпит и да покачат оценката си. Тази смяна в Закона за учебното и предучилищното обучение одобриха депутатите на първо четене в Народното събрание.

Възможността да се явят на " поправителна “ матура обаче ще е единствено в границите на една календарна година след държавния зрелостен изпит.

Преподаватели считат, че шансът за повторното явяване може да има противоположен резултат – да демотивира учениците да се показват добре от първия път.

По думите на Диана Христова, учител по български език и литература, към този момент се следи демотивация по отношение на подготовката.

При омбудсмана Диана Ковачева, по чието предложение се прави поправката, са постъпили редица тъжби от деца и родители. Причината – оценката, която в този момент е съществена съставния елемент за образуването на бала за кандидатстване в университет, не може да бъде поправена.

" Ако преди време можеше да се кандидатства всяка година и като се подготвиш, може да изкараш по-добър резултат, то в този момент оценката от матурата безусловно залепва за ученика “, разяснява Ковачева.  

Според шефовете ново явяване и втора оценка не биха основали спомагателна работа и затруднения.

" При разискването се говореше да не се отпечатва нова тапия, а нещо като уверение за положен подобен изпит “, разяснява Асен Александров, шеф на 51. СУ " Елисавета Багряна “.

За да влязат в действие измененията, депутатите би трябвало да ги одобряват и на второ четене.

Засега Министерството на образованието и науката (МОН) се въздържа от коментар по тематиката. Оттам припомнят обаче, че зрелостниците, които тази година ще се явяват на матури, би трябвало да подадат заявление за допускане до изпита от 6 до 21 февруари.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР