Зоологическата градина в София вече разполага с единствения на Балканите

...
Зоологическата градина в София вече разполага с единствения на Балканите
Коментари Харесай

Столичният зоопарк става дом на единствения на Балканите снежен леопард

Зоологическата градина в София към този момент разполага с единствения на Балканите доста необичаен тип от семейство Котки - снежен леопард (Рantera uncia).

Мъжкият образец дойде в столичния зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чехия. Животното е на 2 години и 5 месеца и се споделя Никс.

От столичния зоопарк акцентират, че това е първият снежен леопард, който идва у нас и този скъп образец може да се види само при тях. Видът е в категория " Застрашен тип " на Световната алена книга. Среща се в централна и южна Азия, в скалисти планински региони до 6000 м надморска височина. От тази огромна котка в природата са останали едвам към 8 000 екземпляра, като броят им продължава да понижава. Основните закани за типа са бракониерството, противозаконната търговия на кожи и елементи от барса за потребностите на обичайна източна медицина.

В момента в зоопарковете по света се отглеждат едвам към 700 снежни леопарда , като столичният е един от тях. Той е бил утвърден от Европейската стратегия за застрашени типове (ЕEP) на ЕАЗА.
 Снимка 501670
Източник:

Очаква се следващата година зоопаркът да получи и подобаващ женски образец, с цел да успее да ги развъди, каквато е основната цел на програмата.

Директорът на Софийския зоопарк Добромир Бориславов уточни, че консервационната роля на зоопарковете сега е все по-значима и се трансформира в тяхна съществена функционалност. Една от най-важните стъпки за развиването на зоопарка е да станем част от европейското семейство на зоопарковете и по този начин да можем да получаваме още по-редки и застрашени животни, съобщи той.

За снежния леопард Никс в столичния зоопарк е подготвен нов дом, утвърден от ЕАЗА, с уместно вътрешно и външно заграждение. Цялостната му реорганизация е била осъществена през 2017 година със средства на Столичната община. Ще са нужни от една до три седмици, с цел да може леопардът да се приспособява с новото място. Едва тогава той ще може да бъде показан на посетителите на зоологическата градина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР