Зоологическата градина е любимо място за забавление на малки и

...
Зоологическата градина е любимо място за забавление на малки и
Коментари Харесай

8 от най-големите зоопаркове в света

Зоологическата градина е обичано място за развлечение на дребни и огромни. По света има големи зоологически градини, които се простират на повърхност от километри и в тях може да забележим в действителност екзотични животни. И по този начин, коя е най-голямата зоологическа градина в света? Отговорът на този въпрос зависи от това какви критерии се употребяват за термина " огромен ".

Дали измерваме броя на типовете или общата повърхност на зоологическата градина. Ако вземем поради второто - Red McCombs Wildlife в Тексас със своите 48 562 декара се смята за най-голямата зоологическа градина в света. Но има единствено 20 разнообразни типа животни и е по-скоро резерват за диви животни, в сравнение с същински зоопарк. Затова дано забележим осем образеца за зоопаркове по света, които дават отговор и на двата критерия и могат да се похвалят, както с огромна повърхност, по този начин и с богато многообразие на скотски типове.

Columbus Zoo and Aquarium

Columbus Zoo and Aquarium е зоологическа градина с нестопанска цел, ситуирана на север от Кълъмбъс, Охайо. Зоопаркът е дом на над 5000 животни, представляващи над 700 типа, разграничени в географски райони на света. През 2004 година зоологическата градина стартира работа за разширение, което се прави през идващите 10 години. Планира се разширението от 486 дка да включва полярна среда, както и африканска савана.

Moscow Zoo

Отворен за гости от 1864 година, Московският зоопарк е един от най-старите в Европа. Днес той има над 6000 животни, представляващи 927 типа и обгръща повърхност от към 214 дка, което го прави най-големият зоопарк в Русия.

San Diego Zoo

Зоопаркът в Сан Диего е една от най-известните зоологически градини в света с над 4000 животни от над 800 типа. 405-те дка паркова повърхност са наети от град Сан Диего. Слънчевият морски климат на Южна Калифорния е подобаващ за повечето животни и съвсем всички жители на зоопарка са навън. Зоологическата градина в Сан Диего също е извънредно дейна в напъните за запазване на животните и доста типове се отглеждат в плен, с цел да бъдат пуснати в родните им местообитания, когато е уместно за тях.

Toronto Zoo

Разположен в Торонто и обхващащ 2873 дка, това е най-големият зоопарк в Канада. В момента зоологическата градина е дом на над 16 000 животни, представляващи над 491 типа. Животните са разграничени на седем географски района: Индо-Малайска биогеографска област, Африка, Америка, Тундра, Австралазия, Евразия и Канада.

Bronx Zoo

Открита през 1899 година, зоологическата градина в Бронкс в Ню Йорк е най-голямата столична зоологическа градина в Съединените щати, включваща 1072 дка паркови площи и естествени местообитания. Зоологическата градина е дом на повече от 4000 животни от 650 типа, доста от които са застрашени. Някои от животните в зоопарка в Бронкс, като Светът на птиците и Светът на влечугите, са подредени по таксономия, до момента в който други, като Африканските равнини и Дивата Азия, са подредени географски.

Beijing Zoo

Основан през 1906 година по време на късната династия Цин, зоопаркът в Пекин има едно от най-големите изобилия на животни в Китай. Дом е на 14 500 животни, представляващи над 450 типа сухоземни и над 500 типа морски жители. Зоологическата градина, която заема повърхност от 886 дка е евентуално най-известна с развъждането си на редки животни, ендемични за Китай, в това число огромните панди, които са най-популярната атракция в парка.

Berlin Zoological Garden

Отворена през 1844 година, Берлинската зоологическа градина е най-старата и най-известната зоологическа градина в Германия. Обхваща 339 дка повърхност и разполага с повече от 1500 разнообразни типа и към 17 000 животни. Зоопаркът показва най-голямата сбирка от типове в света. Сред известните жители на зоологическата градина са огромната панда Бао Бао и полярната мечка Кнут (тя почива ненадейно през март 2011 г.).

Henry Doorly Zoo

Зоологическата градина " Хенри Дорли " в Омаха, която е атракция номер едно в Небраска, е дом на към 17 000 животни от 962 типа. Обхваща над 526 дка земя. Въпреки че има по-големи зоологически градини във връзка с повърхност или брой типове, никой не се класира толкоз високо, колкото зоопарка Henry Doorly, в случай че се комбинират и двете категории. Поради тази причина Touropia я показват като най-голямата зоологическа градина в света.

Истината е, че която и от изброените осем да посетим, сигурно няма да сбъркаме.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР