Зонулинът е белтък, който поддържа и регулира стабилността на чревната

...
Зонулинът е белтък, който поддържа и регулира стабилността на чревната
Коментари Харесай

Знаете ли кои са анализите за чревен микробиом при деца, а какво е зонулин?

Зонулинът е белтък, който поддържа и контролира стабилността на чревната преграда и служи като лабораторен маркер за оценка на чревната пропускливост

На здравето на стомашно-чревната система и на диагностиката на диабет е отдадена акцията със профилирани разбори на „ ЛИНА ” през месеците март и април 2024 година Целта на тази самодейност е да направи молекулярни и имунологични проучвания, помагащи при диагностициране на разнообразни положения, по-достъпни за пациентите.

Анализите се правят в независимите филиали на лабораторията в страната. Какво включват те?

Чревен микробиом Enteroflor Kiddy (измерване на 42 характерни показателя) на понижена цена от 230.00 лева на 188.00 лева

Чрез този тест „ ЛИНА “ дава опция за характеризиране на чревния микробиом на децата до 14 година Анализът се предлага при: продължителни чревни разстройства с незнайна причина; чревна дисфункция при деца на интензивна антибиотична, имуносупресивна, хормонална или химиотерапия; дълъг интервал на възобновяване след остри чревни инфекции; алергични болести (атопичен дерматит, бронхиална астма и др.), които са сложни за лечение; деца, родени на фона на вътрематочна инфекция; ранно хранене с приспособено мляко; нетърпимост към съставки на кърмата; имунодефицитни състояния; постепенно следродилно наддаване или загуба на тегло; стоматит; надзор на развиването на чревната микробиота при деца през първата година от живота.

Основни маркери на Enteroflor Kiddy са: количествена оценка на представителите на естествената микробиота, условно патогенната микробиота и гъбичките от жанр Candida; оценка на разнообразието на естествената микробиота; установяване на броя на бифидобактериите и лактобацилите; идентифициране на типовете бифидобактерии; пресмятане на отношението Firmicutes/Bacteroidetes; оценка на съществуването на представители на Bacteroidetes; установяване на фактори на патогенност и устойчивост.

Препоръчва се анализът да се извърши не по-рано от 2 дни след края на приема на ентеросорбенти, пробиотици и пребиотици. Събира се една мерителна лъжичка пресни изпражнения или мекониум в резервоар, който се затваря компактно. Съхранението е на стайна температура (18-25 °C) за не повече от 6 часа. Ако се постанова закъснение, тестът може да се сложи в ледник (2-8 °C) и да се достави в лабораторията в границите на 3 дни.

Панел чревни инфекции (13 патогена) real-time PCR на понижена цена от 160.00 лева на 128.00 лева

Този панел е извънредно потребен в избора на вярно лекуване, тъй като в една проба може да се открият вирусите, бактериите и паразитите, които са най-чести причинители на гастроентерит. Изследването се прави от фецес посредством генетичен способ и се отличава с огромна точност. Друга характерност на разбора е едновременното търсене на 13 патогена, разпределени в три групи:

-Вируси: Rоtavirus, Adenоvirus, Astrоvirus, Nоrovirus, Sapоvirus
-Бактерии: Campylоbacter, Salmоnella, Shigellа, Ентероинвазивни Escherichia coli (EIEC), Yersinia enterоcolitica
-Паразити: Giаrdia lamblia, Cryptоsporidium, Entamоeba histolytica

Този панел е незаместим инструмент в диагностиката и следенето на пациенти с чревни инфекции. Ето някои от главните признаци и обстановки, при които е подходящо да посетите лабораторията: диария, патологични примеси, припокриващи се признаци и други

За да се получат точни и надеждни резултати, е належащо пациентите да изпълнят следните инструкции! Пробата за проучване се събира от фецес в безплоден резервоар. Взема се материал от няколко сектора, в това число и от такива със слуз. Избягват се сектори с кръв. Пробата не би трябвало да се замърсява с урина или вода. До 2 часа от вземането на материала превозът е на стайна температура. Ако се постанова по-дълго запазване на тестът, би трябвало да се сложи в ледник.

Зонулин (чревна пропускливост) и калпротектин – количествен на понижена цена от 159.00 лева на 108.00 лева

Зонулинът е белтък, който поддържа и контролира стабилността на чревната преграда и служи като лабораторен маркер за оценка на чревната пропускливост. Макромолекулите, навлизащи в кръвния поток през чревната стена заради нараснала пропускливост, могат да провокират имунен отговор на организма, причинявайки инфектиране. Много автоимунни болести, в това число цьолиакия, захарен диабет вид I, множествена склероза, ревматоиден артрит, селективен Ig A недостиг, автоимунен тиреоидит, автоимунни чернодробни болести, както и дисбаланс на чревната флора могат да доведат до покачване на равнищата на зонулин. Повишената чревна пропускливост може да се прояви с изключение на с чревни признаци, също и с кожни прояви /екзема или псориазис /, психологични болести, аутизъм, меланхолия и други

Калпротектинът е белтък, създаван в левкоцитите, като равнищата му в изпражненията са пропорционални на броя на левкоцитите, които навлизат в червата. Измерването на неговите концентрации е комфортен, неинвазивен метод за диагностициране на възпалително заболяване на червата и разграничаването му от синдрома на раздразнените вътрешности, при който няма инфектиране на стомашно-чревната лигавица.

За проучване на фекален калпротектин и фекален зонулин е нужна фекална проба (25-30 гр.). Пробата не би трябвало де е докосвала тоалетната паница. Тя би трябвало да бъде донесена в лабораторията най-късно до четвъртия час след отделянето. Ако това не е допустимо, би трябвало да се съхранява в ледник.

Специализирана диагностика при диабет: C – Пептид; Proinsulin; anti GAD 65 (анти GAD 65 антитела ) количествен на понижена цена от 142.00 лева на 99.00 лева

Тези проучвания дават опция за по-детайлна оценка на ендокринната функционалност на панкреаса. Подходящи са за пациенти с диабет като подкрепят уточняването на вида диабет и оценката на ефикасността от лекуването. Полезен диагностичен метод при изясняване на повода за тежки хипогликемични положения и диагностицирането на някои тумори на панкреаса.

Повече за анализите в пакета

Проинсулинът се създава от бета-клетките на панкреаса и е главната форма на предпазване на инсулина. Голяма част от него се разгражда, което води до образуването на С-пептид и инсулин в еквимоларни количества. Една доста дребна част се освобождава в кръвта неразградена. При развиване на злокачествени тумори на панкреаса, настава смяна в секрецията на проинсулин, който се отделя в доста огромни количества.

Кога може да се назначи проучване на проинсулин?

-При подозрения за бета-клетъчен израстък (инсулином). Това е израстък на клетките на панкреаса, които създават инсулин, който води до неговото свръх произвеждане и се демонстрира с доста ниски стойности на кръвната захар. Нивата на проинсулин са значими за диагностиката и следене на лекуването на инсулиноми.

-Оценка на инсулиновата устойчивост – в случаите, когато има подозрение за диабет вид 2 или други инсулин-резистентни болести като метаболитен синдром, синдром на поликистозни яйчници и други

-Диференциална диагноза – за разграничение на типовете диабет или за разграничение на екзогенно (от инжекции) или ендогенно (произведено от организма) произвеждане на инсулин.

Концентрациите на инсулин и С-пептид са тясно свързани, само че не са идентични. Нивото на С-пептида е по-стабилен знак за секрецията на инсулина от бързо изменящото се равнище на самия инсулин. Друго преимущество на С-пептида е че посредством него може да се разграничи ендогенният инсулин от този, въведен в организма посредством инжекции, защото исулиновите препарати, употребявани при лекуване на диабет, не съдържат С-пептид. Това разрешава посредством този индикатор да се прави оценка функционалността на панкреаса при пациенти, приемащи инсулин.

Тестът GAD-65 е профилиран серологичен разбор за разкриване съществуването на антитела против ензима глутамат декарбоксилаза-65, който е основен съставен елемент в производството на невротрансмитера гама-аминомаслена киселина. Тестът служи като признак за автоимунно медиирано разрушение на бета-клетките на панкреаса, водещо да развиване на диабет 1-ви вид. Не всеки позитивен тест за GAD-65 обаче значи диагноза диабет 1-ви вид. Такъв резултат демонстрира един по-висок риск от общата популация за развиване на диабет, което може да се отсрочи във времето с постоянен надзор и здравословен метод на живот. Тези антитела могат да бъдат открити години преди развиването на клинични признаци на диабет вид 1.

Важно изискване при проучване на индикаторите от тази профилактична акция е да бъдат осъществени наложително на гладно. Някои медикаменти като сулфанилурейни препарати могат да повлияят резултатите и приемът им би трябвало да бъде регистриран при интерпретация.

Таксата манипулация/транспортна среда за проучванията е 2 лева.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР