Зоната е мястото, според нейните последователи, където човек се чувства

...
Зоната е мястото, според нейните последователи, където човек се чувства
Коментари Харесай

Диета Зоната

Зоната е мястото, съгласно нейните почитатели, където човек се усеща безсънен, отпочинал и цялостен с сила – част от предпоставките за сполучливо намаляване. Или най-малко по този начин твърди проф. Бари Сиърс – учредител на този хранителен режим и създател на книгата Влизане в Зоната.

Професорът прекарва повече от 20 години в проучвания и изследвания по отношение на храната, която консумираме, и въздействието ѝ върху хормоналните равнища в тялото.

Името на самата диета, Зоната, идва от обстоятелството, че в реалност съществува зона, в която хормоните са в съвършен баланс. По този метод се управлява и понижа клетъчното инфектиране, което е основната причина за хроничните заболявания и натрупването на непотребни килограми.

Зоналната диета не предлага понижаване на калорийния банкет, а промени в качествения състав на храната, т.е. калориите би трябвало да идват от подобаващи хранителни източници.

- Наличието на дребни количества белтъчини във всяка порция (приблизително колкото размера на дланта или една пилешка гърда) и във всяко похапване сред главните хранения (веднъж в късния следобяд и един път - късно вечер)

- Подходящи въглехидратни храни с размер два пъти по-голям от порцията белтъчини – това включва зеленчуци и бобови растения, пълнозърнести храни и повече плодове.

 Диета Зоната

Млечните артикули не са неразрешени, макар че книгата посвещава малко време на тях - с цел да изясни какъв брой бързо повишават кръвната захар. Вместо потреблението на яйчни белтъци и заместители Зоната предлага яденето на цели яйца.

Тя поучава също да се лимитират до най-малко наситените мазнини - за сметка на ненаситените – маслини, зехтин, авокадо, масло, които се предлагат в обилие.

Определени въглехидратни храни са неразрешени, защото освобождават глюкоза прекомерно бързо: самун, паста, ориз, зърнени растения и други сходни нишестета, което мощно се разминава с класическите рекомендации за хранене, където над 50% от калориите би трябвало да бъдат набавени от въглехидратни източници.

Хранителният режим съгласно Зоната следва да е композиция от дребни количества нежни белтъчини (протеини) във всяка порция плюс най-вече растителни мазнини и въглехидрати от богати на фибри зеленчуци и плодове.

Препоръчителното съответствие на въглехидрати, белтъчини и мазнини е надлежно 40:30:30, което съгласно създателя на диетата е генетично обусловено, с цел да действа вярно човешкото тяло.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР