Знамената в Сърбия са наполовина спуснати. В десетки градове се

...
Знамената в Сърбия са наполовина спуснати. В десетки градове се
Коментари Харесай

Скръб и тъга в Сърбия: Първи ден на траур след масовата стрелба в белградско училище

Знамената в Сърбия са на половина спуснати. В десетки градове се организираха шествия и бдения в памет на жертвите на стрелбите от последните дни. Президентът Александър Вучич разгласи незабавни ограничения, свързани със сигурността в учебните заведения и с притежанието на огнестрелно оръжие.



Потокът от хора, които палят свещи и оставят цветя край гимназията " Владислав Рибникар " в Белград не стопира. Скръб и горест, и най-често задаваният въпрос - за какво и неразбиране по какъв начин се стигна дотук.

Мила Антич, гражданин на Белград: " Изключете всичко, което предизвика принуждение и дано децата ни се социализират допустимо най-вече. Изхвърлете мобилните телефони, забранете ги в учебните заведения, тъй като случилото се е извънредно. Осем деца... Това е голяма тъга... "



Александра Зизич, преподавател: " Това е най-тъжният миг за мен - като преподавател и като човек. Цял ден с децата се опитвахме по някакъв метод да проумеем случилото се. Но няма думи.... Това не е нещо, което се случва внезапно, то се е натрупало в обществото ни и в този момент ескалира. "

По рекомендация на управляващите, стратегиите на медиите в Сърбия са съобразени с дните на печал. В доста обитаеми места денят беше разгласен за неучебен. Ученици и учители се събраха в учебните дворове или по площадите, с цел да възпламенят свещ и да се помолят за жертвите на стрелбата от сряда.



Бдения бяха проведени във Враня, Зренянин, както и в сръбските общности в Косово. Спешни ограничения за гарантиране на сигурността на образователните заведения и нови правила за владеене на оръжия разгласи сръбският президент Александър Вучич. То дефинира офанзивата като нахлуване против цялата страна.

" През идващите шест месеца ще назначим 1 200 служители на реда - това ще бъде първата от ограниченията за сигурност. Започваме незабавно - 1000 полицейски чиновници ще бъдат изпратени в учебните заведения ", съобщи Александър Вучич, президент на Сърбия.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Правителството ще подреди на Министерство на вътрешните работи незабавно да одобри промени в Закона за оръжията и боеприпасите, с които се покачват условията за предпазване и носене на късоцевно огнестрелно оръжие, а за тези които не ги извършват – наложително изкупуване на оръжието, сподели още Вучич:

" Всички, които имат позволение за носене на оръжие - към 400 хиляди души, не приказваме за ловно оръжие, ще минат порверка, с цел да останат не повече от 30 - 40 хиляди. По този метод ще правим съвсем цялостно разоръжаване на Сърбия. А за незаконно владеене наказванията ще се удвоят. "

Вучич се обърна и към медиите в Сърбия и ги прикани да не разгласяват неофициална информация, а да чакат формалните известия, и даде обещание строги санкции за причинителите на закононарушенията. Днес в съд в Белград беше изслушан бащата на 13-годишното момче, което лиши живота на 9 души в белградската гимназия " Владислав Рибникар ". Предстои да бъде избрана мярката за неотклонение на родителя. Пред магистратите се изправя той, тъй като синът му, който понастоящем е в психиатрична клиника, не може да бъде съден поради възрастта си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР