Знаковите думи и изрази на 2022 г. ще бъдат избрани

...
Знаковите думи и изрази на 2022 г. ще бъдат избрани
Коментари Харесай

Кои са думите на 2022 г. за България?

Знаковите думи и изрази на 2022 година ще бъдат определени посредством необятно допитване. За втора поредна година искащите могат да гласоподават за най-важните тематики, които са занимавали обществото ни през последните 12 месеца. дава опция на всеки да гласоподава и по този начин обществото дружно да дефинира кои са основните за него въпроси.

От 4 до 11 януари се събират оферти, а жури от дългогодишни наблюдаващи на публичните процеси ще помогне за отсяването на финалните 10 думи и изрази, от които с общо допитване в интервала 16 - 21 януари ще бъдат определени първите три, оповестиха от платформата за просветеност " Как се написа? " .

След сполучливата акция за 2021 година уредниците са още по-уверени, че е належащо да знаем и разбираме какво ни води и по какъв начин избираме посоката като общественост. Според създателката на " Как се написа? " доктор Павлина Върбанова и учителката по български език и литература и журналистка Доротея Николова езикът и думите са наше огледало, даже когато не съумяваме сами да се забележим добре в него.

Инициаторите на анкетата показват, че тематиките на 2022 година са доста - и в интернационален проект, и у нас: от войната, която раздрусва всички ни, в това число и с икономическите си последствия, до непрекъснатата политическа рецесия в България . " Любопитно е кои сюжети и посредством кои думи са били в центъра на публичното внимание, какъв брой са се трансформирали за една година, а също и съумяваме ли да водим първокласен диалог за тях. Разговор, който да води към позитивно развиване на страната ни и възстановяване на живота ни ", считат те.

В актуалното издание на изследването е включена и ранглиста на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. Тя се основава на разбор на обстойно онлайн наличие, обезпечен от сътрудниците на самодейността - системата за световен медиен мониторинг и разбори. " Така, като се изключи че още веднъж хората ще имат тежката дума посредством гласуването в анкета на уеб страницата " Как се написа? ", ще можем да обобщим годината и през окото на медиите и на авторитетните блогове. Вероятно и за самите медии ще бъде забавно да видят каква е картината на България и света, която те като цяло са представяли на своята публика ", отбелязва Павлина Върбанова.

" Преценям ", " антиваксър " и " изчегъртване " са най-употребяваните думи на 2021-ва

Според изследване, извършено на платформата за просветеност " Как се написа? ".

По думите на Доротея Николова, доста забавен ще бъде паралелът сред тематиките, които действително са вълнували хората, и тези, които са припознати или стартирани от медиите като значими. " Благодарение на специалистите от Sensika ще имаме опция да създадем съпоставяне, основано на солидни обстоятелства ", споделя още тя.

" От една страна, би трябвало да бъдем все по-внимателни коя информация в общественото пространство е от меродавен източник и коя по всяка възможност е подправена. Това обаче става все по-трудно и пропагандните и представящите тенденциозни послания уеб сайтове и канали въздействат в забележителна степен на публичното схващане ", обръщат внимание уредниците на допитването.

Анкетата " Думи на годината " се организира на платформата за просветеност " Как се написа? " , на и. Тя минава през три стадия. В първия - от 4 до 11 януари - всеки има опция да даде своите оферти за думи на годината.

Във втория стадий от 30-те оферти с най-вече гласове 5-членно жури ще отсее 10. Кои три от тях са най-важните за нас като общество, ще изберем в анкета в уеб страницата " Как се написа? " от 16 до 21 януари в третия, финален стадий.

Журито още веднъж е формирано от дългогодишни наблюдаващи на публичните процеси в България и езикови специалисти : Павлина Върбанова - лекар по български език, доцент Георги Лозанов - мъдрец и медиен специалист, Веселина Седларска - журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература и журналистка, и Захари Карабашлиев - белетрист и драматург.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР