Знак, който обозначава, че има зона за отдих в участъка

...
Знак, който обозначава, че има зона за отдих в участъка
Коментари Харесай

Експерт: Знакът за отбивка в участъка на катастрофата лежи отстрани на пътя

Знак, който отбелязва, че има зона за отдих в сектора на Автомагистрала „ Струма ", където стана тежката автобусна злополука, е имало през месец април тази година. Месец по-късно обаче, през май, този знак към този момент лежи в профил на пътя. Това сподели в „ Тази заран " Димитър Илиев, специалист по пътна сигурност. По думите на специалиста е доста значимо да се сложим на мястото на водача и да си представим този човек какво е виждал.

До момента всички търсят казуса на самото място на случая. За мен казусът е ненапълно и преди самия случай, на 500 метра преди мястото на случая. Тук виждаме едни ограничавания на скоростта от 120 км/ч и една ускорителна лента отдясно - вход в автомагистрала. За мен е значимо да кажа, като човек - пътен специалист, че сходни зони за отдих би трябвало да бъдат маркирани със знаци. А на 500 метра преди мястото на случая подобен знак няма.

В " Google мапс " се вижда, че ускорителната лента свършва и тя си минава в спешна лента, както на всяка една автомагистрала, най-дясната лента е спешна. Виждаме пътен знак, поглеждаме към него, той обаче не е този сигнален знак за място за отдих, а е знак, който е за винетки, добави Илиев.

Димитър Илев уточни, че в идващия миг има към този момент завършек на спешната лента и стават три ленти, само че не излиза наяве за какво стават три ленти, каква е повода и човек може да се обърка.

Може да се обърка, тъй като преди този момент не е обозначено, че ще има излаз от автомагистралата, а е обозначено просто една непрекъсната линия, като трета лента. По устав на автомагистрала всеки би трябвало да се движи в най-дясната свободна лента, изясни Илиев. Експертът добави, че в един миг не стига, че е слаба маркировката в дясно и, че е мрачно, и вали дъжд, ами се появява и десен завой, в който видимостта се крие още повече. И тук към този момент се появяват някакви останки от двойна непрекъсната линия, която двойна непрекъсната при дъжд и мрачно през нощта няма никакъв светлоотразителен резултат, добави той.

Крум Дончев, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия, четирикратен рали първенец на България съобщи, че главното нещо като предизвикателство е по какъв начин ние се нареждаме на пътя, какво ни дава информация за това позициониране Това е част от така наречен маркировка и обозначителни знаци - до каква степен те са верни и вярно сложени на верните места е въпрос на проверяващите органи, изясни Дончев.

Важно да се знае по какво се ориентираме и това са тези котешки очи по мантинелите, които би трябвало да светлоотразяват, добави Илиев:

В последния миг индивидът е видял знак за чешма и някакво отклонение, има съмнение в ляво ли, в дясно ли, очевидно пред него се оказва още един знак - който обаче е комплициран погрешно, комплициран е доста високо и на всичкото от горната страна има лепенка за реклама на тегличи, която в допълнение понижава светлоотразителния резултат на самия знак, разяснява Димитър Илиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР