Знаете ли кое е общото между българското кисело мляко „Домлян“,

...
Знаете ли кое е общото между българското кисело мляко „Домлян“,
Коментари Харесай

Космическа технология пази млякото Домлян“

Знаете ли кое е общото сред българското кисело мляко „ Домлян “, хитовия сериал Game of Thrones, азиатските бързи влакове, НАСА и космодрума „ Кейп Канаверал “ във Флорида?

Не е за поверие, че сценаристите на „ Стани богат “ към момента не са задали сходен въпрос на участниците в известното шоу. А отговорът е за много повече от 100 хиляди лв.. Но го научихме не по най-приятния метод.

Преди дни Lupa.bg разгласява фотоси, на които се вижда чудноват парцал, изваден от кофичка кисело мляко „ Домлян “.

И реакцията от млекопреработващото дружество не закъсня. От „ Полидей-2 “ — производителят на марката млечни артикули „ Домлян “, ни поканиха на място да забележим, че сходно нещо във компанията не е допустимо да се случи и най-вероятно става въпрос за някаква корист.



Село Домлян е ситуирано в сърцето на Розовата котловина сред Карлово и Калофер. Районът е екологично чист, а мекият подбалкански климат е подобаващ както за омайните маслодайни рози, по този начин и за богатите зелени пасища, които дават опция за развиване на млечната индустрия.





Там в далечната към този момент 1993 година се издига млекопреработвателното дружество „ Полидей-2 “ ООД. Елеонора и Николай Велинови — лекар и еколог по обучение, слагат началото на фамилна компания, която през днешния ден дава прехранване на близо 200 души.



Днес предприятието е ситуирано на 10 дка повърхност, построени са пет профилирани цеха по главните посоки на активността, четири лаборатории за разбор на първични материали и подготвени артикули, микробиология и първокласна административна постройка

Посрещат ни собственичката на „ Полидей-2 “ Елеонора Велинова и комерсиалният шеф Мирослава Филчева.

„ Не сме тръгнали да тровим хората и да слагаме отпадъци вътре. И изобщо не е допустимо да се случи подобен случай, какъвто сте описали в публикацията си! “,

не си губи времето Велинова. В гласа й се чете по едно и също време засегнатост и неспокойствие. И това е разбираемо — компанията, на която е притежател, залага в активността си на три съществени правилото: качество, успеваемост на производството и сигурност на продуктите. Вложените вложения за модерно софтуерно съоръжение за надзор и произвеждане са големи, всички софтуерни процеси се съблюдават прецизно, твърди производителят.

„ Има неща, които човек може да допусне като софтуерна неточност, и такива, които може изцяло да се изключат в работата “, безапелационна е комерсиалната шефка Мирослава Филчева.

„ Не може, няма по какъв начин да стане, всичко е автоматизирано “ — изяснява Елеонора Велинова. — Само доста неосведомен с процесите човек може изобщо да го допусне. “

Но разновидности за корист има, признава тя. „ Може да се случи. Дали конкуренция, или пък човек, който нещо ни е обиден… отваря кофичката, пуска вътре нещо, затваря с ютийка. Много фермери затварят кофичките благодарение на ютия. Те нямат един милион лв. да си купят съвременна разфасовъчна машина “, споделя собственичката.

А модерната техника е единствено един от мотивите за горделивост в „ Полидей “.

„ Ще видите машината. Има камери във всяка кофичка. Това е технология на НАСА — един българин, който работи за тях, пристигна и я инсталира, точно с цел да се предпазим от сходни провокации. Всичко се снима. “, изяснява Велинова.

От „ Полидей-2 “ не разкриват повече за модерната иновация, с цел да не издават фирмените си секрети.

Но Lupa.bg ревизира кой е българинът зад галактическите технологии.

Това е инж. Петко Динев, който към този момент 30 години живее и работи в Съединените щати, където основава своя компания за производството на индустриални камери.

Петко Динев е ученик на математическата гимназия в Казанлък. Негов класен началник е бил известният през днешния ден физик Теодосий Теодосиев, випускът на Динев бил първият за младия тогава преподавател. Благодарение на искрата, запалена по науката в часовете по физика, пътят на инж. Петко Динев от Казанлък стига до Космоса и не стопира до там. Негови изобретения се употребяват с изключение на от учените в НАСА, и в лечебни заведения и лаборатории по целия свят, даже и в киноиндустрията.

Българска камера, инсталирана върху израелския уред „ Берешит “, прави първите фотоси от лунната повърхнина при кацането на апарата на Луната преди две години. Досега над 500 спътника в орбита снимат нашата планета посредством камерите на инж. Динев. А приложението им не е единствено в Космоса.

Специалните резултати в известния сериал „ Игра на тронове “ са снимани с камери на българския академик. От разработките се е заинтересувал и Спилбърг. Инж. Динев договаря с НАСА за потреблението на негови камери при първите пилотирани задачи до Марс.

Всяка ракета, излитаща от космодрума „ Кейп Канаверал “ във Флорида, е съоръжена с камери, създадени във компанията на българина. Те управляват излитането, горивото, степените на откачане на ракетите. Над 500 спътника носят камери на Динев. Триста от тях обикалят Земята и сега. Уредите генерират 1,5 млн. изображения всеки ден и снимат цялата ни планета в действително време. По думите му разграничителната система на камерите е доста висока, и може да разграничи обекти на земята с размери сред 1,5 м и 3 м, т.е. допустимо е те да проследят даже кола.

Камерите на българина се употребяват всеобщо в поточните линии, най-много в Азия, за автоматизиран оптичен надзор на производството. Те наблюдават направата на течнокристални тв приемници, всевъзможни телефони, преносими компютри и така нататък Клиенти на българина са „ Сони “, „ Сименс “, „ Карл Цайс “, „ Шарп “, „ Панасоник “, „ Дженерал Електрик “, „ Самсунг “ и други известни компании от 45 страни. Продукцията на Петко Динев е намерила пласмент в Китай, Япония, Корея, Тайван, Сингапур, Австралия, в съвсем всички европейски страни, Северна и Южна Америка. Много от камерите управляват инфраструктурата на азиатските бързи влакове, основно за предварителна защита.

„ Отделно от това всеки ден имаме инспекции от Агенцията по сигурност на храните. Даже в този момент след вас чакаме двама доктори.

Контролът е непрестанен. Да се озове парцал в кофичка кисело мляко е просто невероятно! “, безапелационна е собственичката на мандрата.

Тя не пропуща да спомене и документите, с които компанията с съображение се гордее. В края на 2021 година „ Полидей-2 “ ООД пази за пета поредна година документа IFS food.

IFS food е абревиатура на International food standard (Международен стандарт за производителите на храни). Прилага се към всички производители на храни, които създават дадена комерсиална марка и/или продават продуктите си в комерсиалните вериги или опаковат храни в насипно положение. IFS food дефинира 10 основни условия, по този начин наречени „ нокаут “ (knockout). Ако едно от тези условия не е изпълнено, то одитът може да се смята за несполучлив. За разлика от останалите стандарти, при одит според условията на IFS food оценяването е точково. Успешен одит е този, при който са покрити 75% от условията на Стандарта.

„ В България има единствено 10 такива документа. Ние сме единствената марка на Балканите, която има 98 точки от оптимални 100. В Европа няма друга такава компания. Това е трудът на 200 индивида. Неслучайно БАБХ постоянно води задгранични делегации на посещаване при нас “, гордее се Елеонора Велинова.

А след това се сеща да опише за различен провокативен случай.

Обажда им се стара жена от Бургас (телефонът е изписан на кофичките с мляко) и се оплаква:

— Госпожо, имам хлебарка в млякото. Жива! — споделя Елеонора Велинова и изяснява:

„ Млякото влиза в кофичките с температура 98 градуса. След това му се поставя закваска. После стои час и половина-два на топло, а по-късно още 10 часа на студено. И тази хлебарка е жива? “

Питали дамата:

— А кофичката беше ли отворена?

— Да.

— А къде я държите?

— Ами на мивката.

— А вие имате ли хлебарки?

— Да. Нощем излизат и щъкат, щъкат…

„ Това е възрастен човек, в кооперация… пратихме й 5 млека. Но е явно какво се е случило. Виж в другия случай… Ако такова непознато тяло инцидентно попадне в кофичката, то за 24 часа млякото ще мухляса “, изяснява собственичката на мандрата.



„ Млякото от фермите постъпва тук и в случай че има инцидентно някакъв смес, той се улавя незабавно.

Винаги може да се чака някаква парченце от фураж или нещо друго, само че имаме 10 филтъра, които улавят безусловно всичко “, споделя Елеонора Велинова, когато облечени в защитно облекло от главата до петите ни завеждат в цеха за кисело мляко.

Пътьом минаваме около лабораториите на компанията. Контролът стартира още от изискванията за развъждане на животните, прави се разбор при приемане на суровината, и несъмнено - произлязъл лабораторен надзор на готовия артикул.



„ Три микробиологични лаборатории имаме. Разполагаме с микроскоп, какъвто даже в централата на Агенцията по сигурност на храните в София няма “, не пропущат да се похвалят в „ Полидей-2 “. Освен това фрагментите им са доста положителни. „ Повечето са приключили хранително-вкусови специалности на университета в Пловдив (Университета за хранителни технологии — б.р.). Имаме експерти с по три висши образования и с по няколко езика. И по тази причина за тях беше толкоз обидно да прочетат сходни небивалици “, споделя Велинова.



Няма никакъв късмет нещо непознато да се озове в млякото, твърдят в мандрата. Всичко е електроника. Млякото постъпва, пастьоризира се, минава задръжка и отива за разфасовка. Машините, с които се преработва млякото, са на международни водачи в региона на хранително-вкусовата индустрия

Озоваваме се при машината, която цялостни кофичките с мляко. Процесът е изцяло автоматизиран — единственият физически труд е подреждането на цялостните с кофички мляко касетки върху палета.



През последните години предприятието не стопира да влага в софтуерната рационализация и операционната успеваемост на компанията, посредством въвеждането на най-хубавите практики и методологии.

Комплексното и съвременно софтуерно съоръжение в цеха за произвеждане на пресни и кисели млека е перлата в короната, с което от „ Полидей-2 “ могат да се похвалят. То им разрешава да автоматизират главните индустриални процеси и непрестанно да ги управляват.



Едно от момчетата, които обслужват машината, ни демонстрира къде са камерите. Минавайки по поточната линия в редица по 5 над всяка от кофичките има камера — снимат ги и празни. Всичко с размер над милиметър на милиметър незабавно „ притегля вниманието “ на техниката и кофичката се отстранява. Оптиката е толкоз прецизна, че от време на време дава подправен сигнал за паника даже при по-силни отражения от светлина.



Работещ на поточната линия за кисело мляко демонстрира къде са инсталирани камерите





Монитор, на който се пресъздава активността на камерите. Софтуерът точно отброява миналите и проблематичните кофички

Камерите не изпускат от взор и към този момент цялостните кофички. Цялата поточна линия е затворена, а при опит за отваряне, машината автоматизирано стопира, изяснява ни Елеонора Велинова.



Цялата поточна линия е затворена, а при опит за отваряне, машината автоматизирано стопира, изяснява Елеонора Велинова

Това на процедура отстрани изцяло вероятността за злонамерена активност, уверени са в предприятието. Освен всичко друго, машината управлява и грамажа на продукцията.

„ Не работим на дребно. Да не издавам фирмени секрети, само че сътрудници са ни огромни ферми, единствено от едната получаваме по 40 тона мляко “, споделя собственичката на мандрата. Предстои скоро в „ Полидей-2 “ да проработи нова съвременна линия за бутилиране на прясно мляко.



Според собственичката на мандрата, в България подобен съвременен завод за бутилиране на прясно мляко към момента няма

СНИМКИ: Светломир Стоянов и domlian.com

Автор: Александър Иванов
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР