Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг

...
Знаете ли какво е общото между Барак Обама, Джоан Роулинг
Коментари Харесай

Защо трябва да ценим повече интровертите около себе си?

Знаете ли какво е общото сред Барак Обама, Джоан Роулинг и Одри Хепбърн? Те са считани за интровертен вид персони, постоянно възприемани като срамежливи или социално-непохватни, само че пък изпълнени с извънреден гений и качества.

Докато за екстровертите е определяща тяхната динамична природа, контактност и транспарантни настройки, интровертите избират да ги запазят за себе си, да обмислят деликатно и точно всяко свое деяние и изявление, преди да подхващат някаква стъпка.

Погрешно е, че интровертите не обичат хората или че не са положителни в общуването – това напълно не е по този начин. Основната разлика сред двата вида персони е елементарна: екстровертите са склонни да се развиват повече от взаимоотношенията си с хората и в някои връзки се нуждаят от тях, с цел да бъдат щастливи и сполучливи. От друга страна, на интровертите нормално не им е нужна сила и ентусиазъм от никого - по-скоро, те го намират в себе си и то им носи нужното, с цел да се оправят с провокациите, пред които са изправени. Тези прозорливи добротворци имат доста качества, които ги вършат идеални за водачество, реализиране на цели и триумф в разнообразни сфери на живота. Ето и кои са някои от тези качества, поради които би трябвало да ги ценим повече - и като сътрудници, и като другари, и като част от фамилията:

Оглеждат се деликатно преди да скочат – интровертите са изключителни в предварителните проекти. Те поставят специфични старания, с цел да схванат по какъв начин работят нещата преди да се вършат прибързани решения, тъй че, когато те вършат проект, той постоянно е добре премислен и им дава чувство за сигурност.

Създават дълбоки и смислени взаимоотношения – макар че интровертите не са безусловно обществени същества, те са склонни да построяват постоянни връзки с определена група от хора. Докато те са в положение като цяло да се схващат с другите, дълбочината в основаването на техните връзки е тази, която печели безусловното доверие на близките, което от своя страна стимулира хората към тях да последват образеца им.

Работят независимо, с цел да реализиран задачите си – до момента в който огромна част от хората са мощни в работата в екип, интровертите постоянно работят най-добре, когато разчитат само на личните си познания и умения. Това качество ги прави доста скъпи в професионалните среди, тъй като те са независими и не е нужно някой да ги води за ръка, което е и причина за бързото им издигане в кариерата. Джоан Роулинг, създател на книгите за ‘Хари Потър’ и самопровъзгласила се за интроверт, стартира растежа си страхливо и безшумно, записвайки своите мисли и хрумвания едвам на 6-годишна възраст. Тя реализира своя огромен триумф с помощта на гения и творчеството си, без непозната помощ.

Отделят време, с цел да оценят нещата – интровертите са доста положителни в преценката си за това, кое в действителност си коства времето и кое е по-добре да се отхвърли. Тази дарба им оказва помощ да съсредоточат силата си в цел, която си заслужава и би донесла действителни резултати и триумф.

Градят личното си благополучие - мъчно е да се откри щастието, когато се търси в другите хора и е обвързано с избрани упования от тях, на които те постоянно не могат да отговорят. Интровертите обичат да основават сами щастието си, с цел да имат надзор над него. Изключителната Одри Хепбърн, определяща сама себе си за интроверт, знае къде тъкмо да откри същинското си благополучие, носещо на душата задоволство, ентусиазъм и успокоение:

“Обичам да съм сама със себе си, да съм на открито, да върша дълги разходки с кучетата си, гледайки дърветата, цветята, небето. ”

Те са изключителни обществени представители - въпреки че са възприемани като прекомерно срамежливи, интровертите се оправят сполучливо с обществени изявления, защото те са склонни да се приготвят чудесно за това - с добре написана и стимулирана тирада или безупречна презентация. Барак Обама постоянно се показва като интроверт и това несъмнено му оказва помощ, в сравнение с му пречи, когато става въпрос за обществени речи.

Допринасят за укрепването на работната среда – с помощта на това, че са положителни слушатели и склонни към взаимни отстъпки, тяхното наличие в даден екип спомага той да бъде сполучлив и целенасочен.


Държат страстите си под надзор – това качество на интровертите им оказва помощ да оценят обстановката рационално и да реагират по подобаващ метод. Те са склонни да се намесят съответно при спор и да подобрят зародила обстановка на напрежение.

Могат да работят и мислят отвън поставените рамки - те не са загрижени за това какво вършат другите и по какъв начин биха реагирали, заради което са склонни да пробват нови изобретателни хрумвания и подходи. Марк Зукърбърг, създател на Фейсбук, е отличен образец за човек, считан за интроверт, който взима друга концепция и я трансформира в нещо извънредно сполучливо.

Знаят по кое време да спрат – интровертите постоянно са в унисон с техните потребности. Ако почувстват, че са изчерпали всичките си запаси за нещо, те са подготвени да го оставят и да вложат цялата си сила и мотивация в постигането на нова цел.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР