Знаете ли къде могат да се видят на едно място

...
Знаете ли къде могат да се видят на едно място
Коментари Харесай

Единственият музей на кукли приказни герои на Балканския полуостров е в Сливен

Знаете ли къде могат да се видят на едно място Пинокио, Хитър Петър, Хари Потър, Снежанка, Пипи, баба Яга и Малкият принц? Мястото е музеят на театралните кукли на обичани литературни герои в Сливен.

Музеят е основан преди 10 години и е единствен на Балканския полуостров. Куклите са направени от деца, а фондът се обогатява всяка година посредством конкурс, част от Националния фестивал на детската книга. Във фонда на музея към този момент има над 2000 кукли.

" Ежегодно към 200-250 деца се включват в този конкурс. Журито постоянно е доста затруднено, тъй като доста гений, доста въображение има вложено в тези кукли ", разяснява шефът на районната библиотека " Сава Доброплодни " доктор Росица Петрова Василева.



За направата на куклите могат да се употребяват всевъзможни материали. Куклите би трябвало да са най-малко 30 см високи и да могат да се задвижват, с цел да се употребяват в разнообразни театрални представления. В първите години участващите кукли са били най-обикновени кукли-петрушки.

" При тях се играе единствено с ръка. Сега към този момент се появиха кукли марионетки, които имат система за задвижване, доста са по-сложни за игра и много са по-сполучливи, можем да кажем ", изясни шефът на библиотеката.



Най-често срещаните герои в музея на театралните кукли са Пинкио, Малкият принц, Пипи, Котаракът в чизми. Не липсва интерес към героите от българската литература Хитър Петър, Малкият брат и златната ябълка, Баба Яга, дяволчето Фют, както и герои от международната приказна съкровищница, само че до момента две идентични кукли няма.



" Това е въпрос на светоусещане, на страст, на разбиране на външния свят. Точно това е хубавото на нашия конкурс, че в него не вземат участие единствено сръчни деца, които могат да рисуват добре, да работят с ръцете си, а децата, които се включват в този конкурс, са четящи деца ", сподели още доктор Росица Петрова Василева.

И тъй като децата са четящи, възрастните се пробват да предложат подобаващите четива. Затова към този момент 23 години Националният фестивал на детската книга в Сливен събира на едно място поети, писатели, илюстратори, с цел да изследват читателския усет на децата.

" Децата желаят в актуалната книга да намират своя свят, света, в който живеят те. В тези книги да се случват и чудеса, и забавни завършения ", безапелационна беше доктор Василева.

От Регионалната библиотека в Сливен, уредник на фестивала, считат, че в детската литература не би трябвало да съществува тематика табу.



" Детето приема света с положителните и неприятните му страни. То привиква да вижда към себе си заболели, незрящи, нечуващи, с проблеми хора. Ето към този момент тематиката с наркотичните субстанции е тематика, която касае много наши фамилии, и не трябва да се изолират децата от тези тематики. Ние следим, че те четат такива романи, такива творби с огромен интерес ", разяснява шефът.

Много са създателите на детска литература, които са получили утвърждението на децата от форума на детската книга в Сливен. А с цел да продължи връзката сред пишещите и четящите, и тази година в града под Сините камъни ще бъдат показани министър председатели на модерни детски създатели, ще се организира книжовен маратон, куклени представления, концерти, кръгли маси за проблемите на детската книга. Ще бъде връчена и годишната премия Константин Константинов за принос в
детското книгоиздаване в четири категории и специфичната премия за създател на детското жури.

Репортер: Румяна Стефанова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР