Знаете ли, че терминът черен петък“ в началото изобщо нямал

...
Знаете ли, че терминът черен петък“ в началото изобщо нямал
Коментари Харесай

9 съвета как да пазаруваме на Черен петък

Знаете ли, че терминът „ черен петък “ първоначално въобще нямал нищо общо с треската за извършване на покупки и огромните понижения в цените на стоките? За пръв път словосъчетанието се появява във Филаделфия при започване на 60-те години на предишния век. С него чиновници на локалната полиция са наричали петъка след Деня на благодарността поради огромните тапи по пътищата.

Черен петък в актуалния смисъл на израза произлиза още веднъж от Съединени американски щати и отбелязва деня след Деня на благодарността, който е общопризнат за начало на коледния пазар. С цел по-голяма облага, търговците стартират с понижения още седмица преди този момент – така наречен „ черна седмица “. И въпреки всичко би трябвало да внимаваме по какъв начин, какво и по кое време купуваме.

Ето на какво да обърнете внимание този петък:

Направете си лист

Проучете авансово продуктите, които желаете да закупите. Направете си лист, който тъкмо да следвате, настъпи ли денят Х. Така ще сте спокойни, че няма да се увлечете по приканващите реклами и да похарчите пари за ненужни артикули.

Следете цените на стоките, които сте харесали

Някои магазини и търговци изкуствено завишават цените преди черния петък, с цел да може, когато денят настъпи, да създадат и „ огромните “ понижения. Добре е, в случай че сте си харесали прахосмукачка, да вземем за пример, в магазина Х, да започнете да следите цената ѝ преди датата на отстъпката. Оказва се даже, че някои артикули са с по-високи цени по време на „ черния петък “, в сравнение с през останалото време на годината.

Сравнявайте цените

Съвсем обикновено е цените на една и съща стока да са разнообразни в другите магазини или търговски вериги. В някои тя може да е понижена с 30%, а в други със 70%. Проверявайте къде и каква е отстъпката на харесания от вас продукт, с цел да може да го закупите допустимо най-изгодно, поучават от ladyzone.bg.

Обърнете внимание на цената, а не на „ понижението “

Както стана ясно – доста търговци се пробват да хитруват и завишават изкуствено цените. Така се получава голямо понижение, което е първото нещо, което сграбчва вниманието на потребителя

Измамният надпис „ Намаления до -90% “

Видим ли надпис „ до -90% “ на някоя витрина си представяме, че ще влезем в магазина и ще си накупим дузина облекла за без пари. Често забравяме думичката преди минуса „ ДО “. Реалността се оказва друга и постоянно би трябвало да сме нащрек, тъй като е изцяло допустимо, влизайки в комерсиалния обект да остановим, че в него има единствено един или няколко продукта с понижението, оповестено на витрината. Останалите артикули може да са понижени единствено с 5% или даже да нямат никакво понижение.

Работното време на магазините

В Съединени американски щати множеството физически магазини отварят порти в 5 сутринта, като има и такива, които стартират работния ден в 00 часа. У нас търговците също стартират да осъзнават значимостта на това да си първи. Така че, в случай че сте набелязали съответни артикули, може да ревизирате работното време на магазините авансово - дали ще отворят порти по-рано от нормалното. Така може да избегнете тълпите от хора.

Проверете дали търговецът има онлайн магазин

Още преди да настъпи черният петък сте си харесали дадена стока и планувате да я закупите преференциално. За да избегнете стълпотворенията във физическите магазини, може да ревизирате дали търговецът, от който ще закупите продукта, има онлайн магазин. Така хем ще се възползвате от отстъпката, хем няма да си тровите нервите.

Проверете какви са изискванията за връщане

Много значимо изискване да вземем решение дали да купим дадена стока се оказват изискванията за връщане. Ако те са гъвкави и можем да върнем закупеното, без да се обясняваме, имаме добра алтернатива, в случай че сме създали прочувствена покупка или такава, която по-късно се оказва, че няма да влезе в приложимост.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР