Знаете ли, че пеницилинът идва от плесен, открита в сиренето?

...
Знаете ли, че пеницилинът идва от плесен, открита в сиренето?
Коментари Харесай

Пеницилинът, използван като антибиотик, е произлязъл от сиренето

Знаете ли, че пеницилинът идва от мухъл, открита в сиренето? Типичният тип на сортовете сирене със синя мухъл се дължи на растежа и развиването на плесента Penicillium roqueforti. Много страни и райони са създали свои лични типове сирена със синя мухъл, всяко с разнообразни характерности и включващи разнообразни индустриални процедури. Най-известните типове в света са италианската Gorgonzola, френският Roquefort, английският Stilton и датският Danablu, като всички те са получили статут на предпазено название за произход/защитено географско напътствие. Това значи, че не може да се направи на никое място другаде с изключение на тези места.

За първи път е употребен недопечен пеницилин като лекарство

Производството на Горгонзола и Рокфор е документирано преди повече от 1000 години! Едва през 1928 година доктор Александър Флеминг открива плесента, растяща върху петриева паничка със стафилококова бактерия, когато се прибира от почивка. Той забелязал, че мухълът пречи на бактериите да се развиват. Било е толкоз мъчно да се уточни, че той в последна сметка се е е отказал от концепцията, даже откакто други учени са му помагали. Казвали са, че ще бъде невероятно. Близо 10 години по-късно Хауърд Флори и Ърнст Чейн разкриват проучванията на Флеминг и събират екип от учени, които да работят единствено по „ Проекта Пеницилин “.
10 типа сирене, които си заслужава да вкусите
Една от най-разпространените и антични храни в света е сиренето. Ние, естествено, под термина „ сирене “ подразбираме нашенско...
Прочети повече
След три години опити и неточности, те създават сполучлив, само че неефикасен развой, който създава чист пеницилин. Най-накрая след 1943 година те имат задоволително ресурси от плесен, с цел да могат да се употребяват за естествена приложимост в лечебни заведения за лекуване на инфекции.

Хората вършат сирене от хиляди години и някой инцидентно се е натъкнал на плесен, който е оказал помощ да се предотврати гибелта на доста хора! За благополучие те съумяват да намерят метод да го накарат да работи, когато считат, че ще бъде невероятно.

Произведен е първият български пеницилин

Можете ли да си визиите живот без тази потребна форма? През 1946 година пеницилинът става наличен за първи път в Британия за социална приложимост, той трансформира медицината по целия свят и вкарва ерата на антибиотиците. Но бактериите са еволюирали, с цел да станат резистентни към истинския пеницилин и доста други антибиотици. Сега учените са в конкуренция да намерят и разработят нови антибиотици.

 
Какво се случва, в случай че инцидентно хапнете плесенясал самун или мухлясали храни?
Колко огромно е изкушението да отрежете мухъла, с цел да не изхвърлите целия артикул в кошчето! Но допустимо ли е да се направи по този начин? И опас...
Прочети повече
Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР