Знаете, че колкото и добри условия и грижи да полагате

...
Знаете, че колкото и добри условия и грижи да полагате
Коментари Харесай

Защо котките бягат от дома

Знаете, че колкото и положителни условия и грижи да полагате по развъждането на вашия мъркащ домакински любим, той все ще търси метод да напусне дома си. Независимо дали го отглеждате в дребен апартамент, в мезонет или пък в голяма къща с двор.

Причината котките да бягат от вкъщи си не се крие в размера на жилището, което населяват, а най-много в тяхното естествено наследено голямо любознание към всичко непознато и непознато. Не сте ли чували идиомът: Любопитството погуби котката!

Да, огромни любопитковци са котките и това е главната причина те да бягат от вкъщи си. За да схванат какво се крие зад неговите стени или пък огради. Дали ще са привлечени от някое шумулкащо листенце и ще желаят да се качат на някое дърво, с цел да го видят или пък ще желаят да подгонят някой гълъб, който са видели от перваза на прозореца ви.

Това са все аргументи, които не биха спрели котката ви непринудено да скочи даже от 10-ти етаж. Типичен образец за упоменатия израз; Любопитството погуби котката...

Друг мотив котките да бягат от вкъщи е, когато са в търсене на сътрудник, или по този начин нареченото разгонване при котките. Природен инстинкт е на котката да се чифтосва и в случай че я отглеждате в апартамент, и не я пускате да излиза на открито, вие я откъсвате от нейната природата. Решение е да ѝ търсите сътрудник или да предприемете кастриране на котката.

Кастрация? Вероятно ще стартира прекомерно доста да ви гложди мисълта, че ще отнемете правото на котката да се чифтосва вечно, само че ето я истината: вие към този момент сте трансформирали котката в собствен домакински любим и в случай че не желаете да я кастрирате, ще би трябвало всякога, когато тя се разгони, да ѝ търсите сътрудник.

Това би трябвало да е хуманното ви държание, само че се замислете дали е допустимо. А в случай че котката ви е женска, ще би трябвало след време да полагате грижи за дребни котенца...

Има и различно решение - да изпробвате другите типове лекарства за притъпяване на желанието на животинката за чифтосване. Тези хапчета срещу разгонване при котките обаче не са изключително ефикасни, а някои от тях могат да навредят даже на здравето на котката.

 Котка

Добре, може би сме съумели да ви убедим, че в някои случаи е целесъобразно да вземете решение за кастрация на вашия мъркащ любим (ако не можете да му осигурявате неговите котешки забежки).

Но имайте поради, че това няма да лиши писаната от нейното любознание, а единствено ще отстрани една от аргументите котката да напусне дома ви. Остават още стотици аргументи, против които няма по какъв начин да се преборите... Макар и опитомена, котката си остава диво и любопитно животно.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР