Знаем съвсем малко за атмосферата на Уран и Нептун. Наблюденията

...
Знаем съвсем малко за атмосферата на Уран и Нептун. Наблюденията
Коментари Харесай

“Хъбъл“ засне формирането на голяма тъмна буря на Нептун

Знаем напълно малко за атмосферата на Уран и Нептун. Наблюденията ни върху тези две планети до неотдавна бяха напълно нищожни поради лимитираната мощност на телескопите. Днес обаче, с помощта на софтуерния напредък, астрономите към този момент стартират да схващат какво тъкмо се случва на повърхността им.

Учени са прекарали последната година в изследване на фотоси, направени от телескопа „ Хъбъл “, които демонстрират образуването на огромна тъмна стихия на Нептун. Екипът след атмосферата към този момент от няколко години. През 2015 година вижда светли облаци, съпътстващи две тъмни вихрушки. На фона на това откривателите допускат, че най-големите тъмни стихии водят началото си доста по-навътре в планетата.

Това не е първото мрачно леке, видяно на Нептун. До момента учените са разкрили шест. Нептун е посетен един-единствен път, когато галактическият уред „ Вояджър 2 “ минава за малко около него през 1989 година По това време той прави голям брой фотоси и улавя две тъмни стихии, разнищващи атмосферата на тъмносинята планета. Изненадващото в тази ситуация е, че единствено пет години по-късно телескопът „ Хъбъл “ не ги открива. Те са изчезнали.

„ Това несъмнено беше изненадващо – разяснява доктор Ейм Саймън от NASA, водещата авторка на изследването. – Свикнали сме да следим Голямото алено леке на Юпитер, което наподобява съществува към този момент повече от 100 години. За Уран и Нептун разполагаме с много сокъдна информация.

Диаметърът на новата тъмна стихия е подобен с Голямото мрачно леке, снимано от „ Вояджър 2 “ (т.е. малко по-голям от нашата лична планета). Екипът е употребявал компютърни модели, с цел да разбере по какъв начин може да се образува сходна стихия на планетата. Симулацията демонстрира, че съществува връзка сред бурите и светлите облаци. Т.е. колкото по-дълбока е бурята в атмосферата, толкоз по-ярки са облаците.

Източник:   Geophysical Research Letters

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР