Знаехме, че натискът ще бъде голям. Такива бяха анализите и

...
Знаехме, че натискът ще бъде голям. Такива бяха анализите и
Коментари Харесай

Шефката на „Гранична полиция“: Мигрантският натиск към ЕС се е увеличил с 86%

Знаехме, че натискът ще бъде огромен. Такива бяха анализите и на европейските служби. Натискът за целия Европейски съюз се е нараснал с 86% по отношение на предходната година. За 2021 година над 40 хиляди лица са пробвали да преминат границата, към сегашния миг те към този момент са над 80 хиляди. Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на „ Гранична полиция “ основен комисар Росица Димитрова.

„ Охраната на нашата граница е национална политика. Ангажирани са освен чиновниците на „ Гранична полиция “, само че и Министерство на вътрешните работи, както и Министерски съвет “, изясни тя.

„ Не мога да кажа, че не се е работило задоволително. Колегите работят неуморно. Работи се, само че главно се залага на живата мощ, на командироването на хора. Това, което подхващаме като стъпки е увеличение на щата на „ Гранична полиция “, с цел да бъдат назначени и подготвени нови чиновници. Обучението за граничен чиновник не е общоприетоо полицейско, там има доста специфики ", разясни Димитрова.

Според нея граничните служители на реда по границата са над 1000, командировани са и над 800 чиновници от другите структури на Министерство на вътрешните работи.

„ Липсата на коли с висока проходимост е голям проблем. С този проблем се занимава министерството, както и с потребността от униформи. Ротацията на сътрудниците се прави на две седмици, обикновено е разпределението в първите дни да е по-трудно. Местата за настаняване също са малко. Охраняването на българо-турската граница е извънредно мъчно “, добави тя.

Шефката на „ Гранична полиция “ изясни още, че от месец насам екипите по границата са смесени, с цел да няма подозрения за корупционни практики. Един екип се състои от чиновник на „ Гранична полиция “ и командирован чиновник.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР