Знае се, че в Съветския съююз са създадени военностроителните отряди

...
Знае се, че в Съветския съююз са създадени военностроителните отряди
Коментари Харесай

Съветски трудоваци се сражавали срещу англичаните на Фолкландските острови през 1982 г.

Знае се, че в Съветския съююз са основани военностроителните отряди (стройбат) 20 година след България – чак на 13 февруари 1942 година с разпореждане на Съвета на националните комисари на Съюз на съветските социалистически републики. И там, като у нас, преобладавали нискообразовани, не изключително надеждни и с присъди бойци. Известно е също, че руските трудоваци от 1979 година насетне градили инфраструктурата на своите войски в Афганистан: жилищни и административни здания, хранилища за муниции и техника, летища, фортификационни уреди.

Руското издание webkamerton.ru обаче отвори една незнайна страница от живота на руските трудови войски.

През 1982 година руски строителен батальон е изпратен на Фолклендските острови в порт Стенли да удължава бетонната писта на летището. Точно по това време на острова нахлули английски войски, оспорващи с Аржентина контрола над тези територии. Започнала Фолкландската война.

Според участници в събитията, храбрите руски трудоваци минирали всички подходи към летището, снабдили се с трофейно оръжие и в продължение на 3 дни устояли на обсадата от страна на английските военни. Единствено намесата на Москва локалният английски боен спор бил преустановен, на руските трудоваци им заповядали да сложат оръжие. После те били евакуирани в Съюз на съветските социалистически републики.

Сега в Русия към този момент няма стройбати, вместо тях е основана Федерална организация за особено строителство „ Спецстрой”.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР