Значително повишаване на лихвите – както по кредитите, така и

...
Значително повишаване на лихвите – както по кредитите, така и
Коментари Харесай

БНБ прогнозира значителен ръст на лихвите по кредити и депозити

Значително повишение на лихвите – както по заемите, по този начин и по депозитите залага БНБ в най-новата си макроикономическа прогноза. Започналият цикъл на повишение на лихвените проценти от ЕЦБ, както и пазарните упования за по-нататъшно стягане на паричните условия в еврозоната са повода за плануваното идно  покачване на лихвите и у нас.

Най-голямото нарастване на лихвите по заеми и депозити очаква през четвъртото тримесечие на 2022  година и през първата половина на 2023  година Стабилизиране на равнищата им най-вероятно ще настъпи от втората половина на идната година, сочи още прогнозата на Българска народна банка.

Растежът на заема за неправителствения бранш се чака да се резервира относително висок през 2022  година и да възлезе на 10.4% към края на годината. Перспективата за идната година обаче е  забавяне на растежа на заема както за семействата, по този начин и за нефинансовите предприятия, под въздействие на повишението на лихвените проценти по заемите в комбиниране с плануваната по-ниска инфлация, както и предвижданото закъснение на растежа на частното ползване и слаба капиталова интензивност на компаниите.

Търсенето на жилищни заеми ще продължи, подтиквано от забележителното ускорение на инфлацията при потребителските цени и оставащите негативни в действително изражение лихвени проценти по жилищните заеми, макар плануваното им нарастване, считат от Българска народна банка.

Търсенето на кредитен запас от компаниите за оборотни средства и ресурси ще се резервира в кратковременен проект поради икономическата неустановеност, продължаващите усложнения във веригите за доставки и забележителното повишаване на съществени първични материали и материали.

Според прогнозата на Българска народна банка депозитите в банковата система ще продължат да нарастват със относително високи темпове, подкрепяни от наклонността за продължаващо повишение на заплатите и предстоящите по-високи лихвени проценти по вложенията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР