Значителни превишения на нивата на фини прахови частици във въздуха

...
Значителни превишения на нивата на фини прахови частици във въздуха
Коментари Харесай

Отново опасно мръсен въздух в София, в градския транспорт ще продават зелени билети


Значителни превишения на равнищата на фини прахови частици във въздуха в столицата регистрират и в петък станциите на Изпълнителната организация по околната среда, излиза наяве от данните на уеб страницата на Столичната.

В четвъртък бяха регистрирани превишения във всичките пет градски станции. Най-големи са били концентрациите на фини прахови частици в региона на " Хиподрума " (2.84 пъти над нормата от 50 микрограма на пространствен метър) и " Павлово " (2.6 пъти над нормата). Станциите в " Надежда " и " Младост " са отчели към 2 пъти превишение, а тази в " Надежда " - 1.16 пъти. От Столична община предизвестиха за предстоящото рисково запрашаване и в петък, 26 януари, и в събота, 27 януари.

За понижаване на замърсяването Столична община приканва жителите и гостите на София при опция да лимитират придвижването на персоналните си коли и да употребяват градски превоз, както и семействата, които се отопляват на дърва и въглища, при опция да употребяват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

От Центъра за градска подвижност оповестиха, че към този момент са подготвени за въвеждането на така наречен " зелен билет " за по-евтино пътешестване с градския превоз при извънредно замърсен въздух, както и с стартирането на спомагателни коли по обособените линии.

Възложено е на Столичен инспекторат, взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда, да направи изключителни инспекции на пунктове за вторични първични материали и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на боклуци, а на „ Пътна полиция “ при Столична дирекция на вътрешните работи да извърши изключителни инспекции на колите за равнищата на нездравословните газове и техническата редовност на системите им за преправка.

Домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при опция да употребяват електрически уреди или друго екологично отопление, приканват още от " Московска " 33.

При подобаващи метеорологични условия, Столична община ще подхваща в допълнение машинно метене и миене на улици.

Съветите на лекарите са жителите с респираторни болести, както и дребните деца, и възрастните хора, да заобикалят нескончаем престой навън.

При вървене пешком жителите да изберат маршрут, който не е около огромните градски булеварди.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР