Значителен дял от 42 на сто или приблизително 2,3 милиона

...
Значителен дял от 42 на сто или приблизително 2,3 милиона
Коментари Харесай

Пунктовете за продажба на билети замират. 2,3 милиона българи предпочитат дигиталното разплащане в транспорта

Значителен дял от 42 на 100 или почти 2,3 милиона души измежду пълнолетните български жители биха желали да заплащат в публичния превоз с банкова карта, смарт телефон, смарт часовник или друго цифрово устройство. Това демонстрира изследване на компанията за обработка на картови заплащания " Виза " (Visa), която заяви в имейл до Българска телеграфна агенция за резултатите от проучването.

Нагласата се вижда повече в градовете, където съвсем половината респонденти декларират желанието си за цифрови заплащания в публичния превоз, а преобладаващото болшинство са в дейна трудова възраст (18 - 50 години).

Резултатите от изследването удостоверяват наклонността на повишение на интереса към електронните разплащания, нововъведенията и дигитализацията в огромните градове, както и " апетита " на техните поданици към интелигентните решения, свързани с подвижността.

Безконтактните разплащания усилват доста удобството и сигурността при напредване. В цяла Европа съвсем половината от пасажерите в градския превоз споделят, че потребността от разнообразни билети за обособените транспортни средства е стеснение.

С обезпечаването на опция за безконтактни заплащания в трамваите, тролеите, рейсовете и метрото в София милиони пасажери са улеснени, с помощта на взаимните старания на Столична община, Центърът за градска подвижност и Банка ДСК.

" Виза “ е подготвена да бъде сътрудник на българските общини в името на дигитализацията на всеобщия градски превоз и интелигентното бъдеще на градовете, показват от компанията.

" Идентифицирахме опцията за внедряване на система за билети с безконтактно разплащане в софийския градски превоз с ясното схващане, че това ще даде подтик на цялостната цифровизация на града и ще го изведе една крачка напред към развиването му като образован град " съобщи Красимира Райчева, управител на " Виза " за България, по време на конференцията " " Виза " - сътрудник на новаторските общини в процеса на цифровизация на градовете ", проведена от компанията взаимно с Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

Освен специалисти на компанията, конференцията събра и кметове, заместник-кметове и изпълнителни шефове на компании за публичен превоз от всички 28 регионални центрове в България, както и представители на български банки.

Участниците споделиха опита си в региона на дигитализацията на всеобщия превоз и сполучливите партньорства с локалните управляващи и бизнеса. Специален акцент беше подложен върху сполучливите образци на градове от Централна и Източна Европа.

Развитието на цифровите технологии, даващи опция за отдалечена работа, онлайн извършване на покупки и промени в подвижността водят до ново мислене за пространствено обмисляне, архитектура, развиване на градовете и селските региони, превоз и обезпечаване на публични услуги. " Това значи, че вземащите решения в общините би трябвало добре да познават технологиите, с цел да могат бързо да преценят кои тъкмо биха били от изгода за локалната общественост ", сподели Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на НСОРБ.

Безконтактните разплащания в превоза са единствено една от стъпките в дигитализирането на градската подвижност в дадена страна, съобщи Каталин Крецу, общоприет управител на компанията за България, Румъния, Словения и Хърватия. Тя уточни като други образци за дигитализиране зареждането на електрически автомобили, паркирането, приемането на други транспортни средства, скутери, колела и услуги за споделени коли. 

Внедрената система за безконтактните разплащания в градския превоз на София дава опция на потребителите да се разплащат по същия елементарен и сигурен метод, по който го вършат всеки ден със своята безконтактна дебитна или кредитна карта. Жителите и гостите на София могат да я употребяват в над 1000 трамвая, тролея и рейса, както и на всичките 47 метростанции. 

" Вече не е нужно потребителите да търсят пункт за продажба (на билети) преди качването си в транспортното средство – просто би трябвало да приближат своята банкова карта до валидаторите ", сподели на форума ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. С признатите от локалния парламент промени предходната година, пътуването с еднодневна карта е по-евтино при безконтактно заплащане, тъй като след третия билет в границите на деня пасажерите не се таксуват, добави той.

" Преди години, концепцията за умните градове беше нещо в действителност новаторско, даже илюзорно, само че през днешния ден е действителност ", разяснява Диана Митева, изпълнителен шеф, член на УС и началник направление " Банкиране на дребно " в  Банка ДСК и ръководител на УС на Асоциация на банките в България. Тя насочи апел към общините в България да прегърнат процеса на цифровизация във всяко едно отношение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР