Змията е почитана от много народи още от най-древни времена.

...
Змията е почитана от много народи още от най-древни времена.
Коментари Харесай

Култът към змията

Змията е почитана от доста нации още от най-древни времена. В Индия змиите от време на време влизат в домовете на хората, когато дъждовете затворят дупките им. Индийците не гонят с пръчка змията от вкъщи си, а учтиво я подканят да напусне помещението с думи. Ако това не помогне, се стига до помощта на заклинател на змии. Това е обикновено за Индия, където култът към змията е доста античен. В будитската митология змията е избавила Буда от стихия.

В древността индийците са считали, че Вселената се намира върху главите на змията Шеша. В края на всеки галактически ден, който трае 2160 земни години, Шеша гълтам световете, а създателят Брахма ги основава отначало. Шеша е цар на нагите – полубожествени създания с тяло на змия и няколко човешки глави. Те могат да съживяват мъртви хора. В чест на нагите в Индия се строят големи храмове.

Дори инцидентното ликвидиране на змия се счита за тежък грях. Тогава индийски духовник би трябвало да прочете молебствия над тялото на змията, да я покрие с копринен плат и да я изгори върху цепеници от сандалово дърво.

Добра прокоба е в случай че човек откри кожа на змия. Парченце от тази кожа се носи в портмонето, защото има свойството да притегля парите.

Индийците считат, че змиите хапят единствено хората, които не съблюдават традиции, само че все пак всяка година десетки хиляди души умират в Индия от ухапването на отровна змия.

 Култ към змията

Култът към змията е съществувал още при шумерите, които са имали специфичен човек, който е разхождал змиите. В антична Литва е било неразрешено убийството на змия, тъй като съгласно литовците това скривало слънцето.

Някои африкански племена и през днешния ден считат питона за свещено животно, хранят го и за него се грижи специфична жрица.

В антична Атина змията била почитана, защото се считало, че човекът-змия е дал начало на атиняните. Дионисий и Зевс се появявали във тип на змия. Ескулап бил господ на лечението, който представлявал змия. Александър Велики считал, че прародителите му са били змии.

Според вярванията на доста нации змията е медиатор сред света на живите и света на мъртвите. В доста страни змиите са считани за настойници на реки и извори.

В Етиопия човек, който сънува огромна змия, се счита за дипломат на боговете. В Русия се счита, че смоковете бдят над здравето на децата, по тази причина пред къщата се слага паничка с прясно мляко за тях.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР