Злоупотребява ли почетният гражданин на Бургас Янка Рупника с правата

...
Злоупотребява ли почетният гражданин на Бургас Янка Рупника с правата
Коментари Харесай

Грандиозен скандал с Янка Рупкина разтърси Бургас

Злоупотребява ли почетният жител на Бургас Янка Рупника с правата си и би трябвало ли Общината да й обезпечи безплатно Летния спектакъл за концерт?

Това стана тематика на спор на днешната сесия на Общинския съвет в Бургас. Чрез водещ български импресарио Янка Рупкина е поискала да употребява Летния спектакъл през юли, без да заплаща наем. Поводът бил концерт, който сякаш бил благотворителен и в него щели да вземат участие и други реализатори.

„ Целият град е разлепен с плакати за този концерт. Не виждам благотворителна идея. За мен, в случай че имаше такава трябваше да бъде оповестена, а тя не е. Напротив – към този момент се продават билети за събитието”, разгневи се Тодор Ангелов, общински консултант от АБВ и ръководител на Тракийското сдружение в Бургас. Твърденията му се оказаха истина, написа Флагман.бг.

От плакатите за концерта излиза наяве, че билетите са по 10 лв., а благотворителна идея фактически не е оповестена.

„ С мен контактуваше импресариото, който беше засегнат по какъв начин общината не дава незабавно площи на почетните си жители. Казах му, че това е процедурата. Предложих им да потърся компании, които да платят наема на офиса, само че той ми отхвърли. Настояваше да употребяват Летния спектакъл без пари, тъй като Янка Рупника е почетен жител. По отношени ена благотворителната идея - няма възложен никакъв документ, сподели от своя страна кметът на Бургас Димитър Николов, който посочи, че е задължен да вкара докладната в Общинския съвет, а и на почетните жители се полагала сходна привилегия. От думите му обаче стана ясно, че до този миг нито един от 220-те почетни бургазлии не се е възползвал от тази опция. Съветникът от СЕК Георги Манев се изненада, че Янка Рупкина е почетен жител на Бургас. „ Тя е родена в Созопол, а адресната й регистрация е в София. Какво е общото й с Бургас?”, запита Манев.

„ Цяла Странджа към този момент са почетни жители на Бургас”, реплекира го Димитринка Буланова.

„ След Христо Порточанов този приз се обезцени, а аз стопирах да ги диря, единствено гласоподавам, с цел да не ме обвинят”, прям бе Георги Манев. Според се употребява името на Янка Рупкина, с цел да се спести наема на Летния спектакъл, в тази ситуация 1500 лв.. „ Всяка година финансирам фестивала в Жеравна. Подкрепям културата, само че там последното име, което може да чуете е Янка Рупника”, добави националният водач на СЕК и изрази подозрения по творчеството на песните на странджанската изпълнителка.

„ Да се отнасяме с по-голям престиж към огромните имена на българската просвета. Нюансът на концерта, е друга тематика. Но просто ви призовавам да подхождаме с повече почетения към сходни личности”, прикани Веселин Пренеров, общински консултант от ГЕРБ.

В последна сметка предлагането бе признато на косъм – с 27 гласа „ За”, 10 от общинските съветници се въздържаха да вземат участие в гласуването.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР