Депутатите приеха на първо четене дали репресираните от комунизма да

...
Депутатите приеха на първо четене дали репресираните от комунизма да
Коментари Харесай

Репресираните от комунизма ще получават пенсия

Депутатите одобриха на първо четене дали репресираните от комунизма да получават пенсия.

Предложенията са импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи и оферират добавката, която получават в този момент репресирани лица у нас, към този момент да бъде пенсия за принуда. Според кодекса право на такава пенсия ще имат репресирани, като тя се поставя на индивида от момента, в който той навърши възрастта за пенсиониране по общия ред, без обаче да има условие за трудова активност и застрахователен стаж.

Промените се планува да влязат от 1 януари 2025г., което ще коства 10 млн. лева на бюджета на ДОО.

Според закона, в този момент добавката, която получават репресираните, е % от междинната пенсия за стаж и възраст, и зависи от това какъв брой време индивидът е бил в затвор, трудово-възпитателни общежития и лагери.

За хора, които са били до 6 месеца, имат право на 30% от междинната пенсия за стаж и възраст, като процентът пораства и стига до 50 на 100 за тези, които са били над 120 месеца.

Сега се предлага най-ниската пенсия за принуда да бъде 45 на 100 от междинната пенсия за стаж и възраст за тези, лежали в лагери до 6 месеца, като процентът стига до 75 на 100.

Тези, които са били интернирани, изселвани и заселвани по административен ред или са били незаконни до 12 месеца, се предлага да получават 15, а не 10 на 100 от междинната пенсия за застрахователен стаж и възраст, от 12 до 36 месеца – 22%, а не 15 на 100 от нея, а над 36 месеца – 30 на 100 вместо 20 на 100.

Според вносителите, измененията засягат към 6000 българи, репресирани и претърпели съпрузи, в това число 1000 български жители, репресирани при насилствената промяна на имената през 1984-1989 година

Против се оповестиха от „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

„ Надявам се да има разсъдък и да не се приема това решение, тъй като по този метод се основава дискриминация в обществото ”, това съобщи Георги Георгиев от „ Възраждане “.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че ще имат оферти сред първо и второ четене и приканиха той да не се гласоподава през днешния ден непосредствено на второ. Срокът сред първо и второ четене ще бъде три дни.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР