Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички. Пациентите с инфекции

...
Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички. Пациентите с инфекции
Коментари Харесай

Лекар: До антибиотици да се прибягва само в краен случай

Злоупотребата с антибиотици излага на риск всички. Пациентите с инфекции са изложени на нараснал риск. За тях се изразходват повече здравни запаси. Това съобщи на конференция представителят на Световната здравна организация (СЗО) в България доктор Скендер Сила във връзка старта на Световната седмица за виновното използване на антибиотиците, съобщи кореспондент на БГНЕС. През последните няколко години организацията работи в тясно съдействие с България за основаване на проект за деяние.

Без дейно настоящи антибиотици за профилактика и лекуване на инфекции, редица медицински процедури като трансплантации, химиотерапии, лекуване на диабет ще носят извънредно високи опасности. Необходими са координирани дейности, с цел да може появяването и разпространяването на резистентни микроби да бъдат сведени до най-малко. България би трябвало да продължи и в допълнение да укрепва надзора и лабораторния потенциал в тази област. Подобрете профилактиката и контрола на инфекциите в България. Бъдете рационални! Помислете и съвет потърсете!, предложи Скендер Сила.

Според данни на СЗО единствено в Европа 33000души умират годишно вследствие на антибиотична устойчивост. В международен мащаб броят доближи 700000. Ако не се вземат ограничения, чака се този проблем да отнеме живота на милиони хора към 2050 година, предвижда Сила.

„ Говорим за създаване на народен проект, само че ще е належащо огромно изпитание от страна на здравните управляващи, означи проф. Христо Даскалов, началник на Националния център по сигурност на храните към Ветеринарномедицинския институт. Според него огромното предизвикателство е да се убедят хората да не употребяват антибиотиците непременно и при най-леките настинки. Антибиотиците би трябвало да се употребяват единствено и само за лечебни цели в последна потребност. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР