Златните и сребърни монети и кюлчета са един от най-интересните

...
Златните и сребърни монети и кюлчета са един от най-интересните
Коментари Харесай

Валентина Григорова-Генчева: Златото възвръща блясъка си

Златните и сребърни монети и кюлчета са един от най-интересните и красиви дарове за идната Коледа и Нова година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предстоящата 2020 година е високосна и затова обичайно се подаряват или колекционират сребърни монети и кюлчета. Fibank е най-големият търговец на монети и кюлчета от благородни метали у нас и предлага необятна палитра от артикули, които са подобаващи за всеки клиент.

„ Разполагаме с доста и разнообразни артикули, като се стартира от нискобюджетните парички за Коледа, направени от сребро със сравнителни ниско тегло, медалчета, за деца с фигурки на сурвакарче, коледна елха, плюшено мече, които са с цветни изображения и са доста атрактивни “, съобщи за БГНЕС Валентина Григорова-Генчева, шеф на „ Злато и нумизматика “ във Fibank.

Много обичани и търсени са и монетите, които са отдадени на Новата година по Лунния календар. За китайците идната година ще премине под знака на плъха или мишката.

„ Предлагаме една доста свежа и елегантна монета от 1 тройунция сребро с проба 999/1000. Тя е направена за поредна година от нашия формален сътрудник Новозеландския монетен двор. Той има едни от най-модерните преси за разработване на монети с авангардна технология за впръскване и нанасяне на цвета, които трансформират всяка монета в едно самобитна украшение “, сподели специалистът.

Много известни измежду потребителите остават и монетите на тематики от българската история и културно завещание. Тук особено внимание заслужава серията „ Панагюрско богатство “, от която към този момент се отсича втора емисия, откакто първата беше разпродадена сполучливо на колекционери и фенове. Тази колекционерска серия е плод на едно извънредно съдействие, доста рядко срещащо се по света – сред културна институция, какъвто е Регионалният исторически музей в Пловдив и подобен значим индивид в интернационалната нумизматика, какъвто е Новозеландският монетен двор. Монетите възпроизвеждат в миниатюра съдове от Панагюрското златно богатство. „ Те са сребърни по 1 тройунция с позлата на съответния съд. Колекцията е снабдена и с доста обстоен документ, който на български и британски дава елементи за намирането и същността на Панагюрското богатство, както и с една доста забавна карта, върху която са сложени най-знаменитите тракийски съкровища, откривани по българските земи “, описа Валентина Григорова-Генчева.

„ Златни пари за черни дни “
Освен хубав подарък за идните празници златните и сребърни монети и кюлчета са желана инвестиция. Интересът към тях пораства през последните години на неустановеност на международните пазари.

„ Печалбата в капиталово злато и сребро е доста атрактивна. Ще загатна няколко числа за миналите 20 години. През този интервал златото е повишило цената си с над 1000 $ за тройунция, което прави скромни към 300% облага. Мисля, че никой различен финансов инструмент не е носил такава рентабилност. Само за миналата година цената на златото е повишена с към 20%, което също е една доста висока рентабилност “, акцентира Григорова-Генчева, която е един от най-авторитетните специалисти в региона на търговията с благородни метали у нас. Тя обърна внимание на обстоятелството, че всеки вложител избира момента, в който да вложи парите си в благородни метали, само че „ изрично златото се явява един обичаен типичен финансов инструмент, който резервира цената си и непроменяемо я усилва във време на финансови рецесии или неустановеност “.

Инвестиционните монети са по-лесно разпознаваеми. Рекордьор в това отношение на българския пазар е монетата Наполеон – 20 френски франка. Това е една историческа монета, която не познава пренасечки, за разлика от австрийските капиталови монети. Популярна е с голям брой изображения – с облиците на Наполеон Бонапарт и Наполеон III, а също по този начин със признака на Франция Мариана и богинята на плодородието Серес. Всички тези монети от 20 франка се отбелязват условно с наименованието Наполеон.

„ Извън тази монета, която исторически е най-популярната, имаме и голям брой други от по този начин нареченото капиталово злато или както са по-популярни по света bullion. Те са отсечени от разнообразни монетни дворове. Първата в последователен исторически проект е южноафриканският Крюгерранд. Първите й излъчвания са от 1967 година, само че има и голям брой други – Австралийско кенгуру, Американски орел, Британия и на последно място по изброяване, само че не на последно място по хубост – европейската капиталова монета Виенска филхармония, върху която са показани огромната бална зала във Виена с органа и голям брой музикални принадлежности “, сподели специалистът.

В взаимозависимост от финансовите си благоприятни условия хората се ориентират към другите номинали, само че несъмнено към момента най-популярни се тези от ¼ или 1/10, т.е. на тегло от 3 до 8-10 грама. По-скъпите монети са купуват по-рядко или се поръчват в чужбина, показа наблюденията си за родния пазар Валентина Григорова-Генчева.

При инвестицията в злато тя поучава да съблюдаваме остарелия еврейски закон за спестяванията: една трета в налични пари, една трета в недвижими парцели и една трета в злато.

„ Българинът има задоволително пари в наличност, съдейки по банковите депозити, има и повече недвижими парцели, в сравнение с множеството европейци. Златото исторически малко изостава. В предишното до Втората международна война огромна част от частните притежания са били конфискувани от страната, с цел да се заплащат репарации или са претопени. След измененията в социално-политическата система след края на Втората международна война популацията теоретично не трябваше да има злато и не трябваше да прави покупко-продажби със злато. След началото на новото хилядолетие режимът беше либерализиран и сега доста хора обръщат внимание на вложенията в злато “, сподели Валентина Григорова-Генчева.

Всички, които желаят да създадат сериозна инвестиция в злато над половин кг, не купуват по оповестените цени на дребно. За тях се правят самостоятелни покупко-продажби, импорт от чужбина с минимално натоварване над борсовата цена. Тези покупко-продажби с оглед дискретността и запазването на ползите на жителите се правят в банковите офиси на Fibank по договаряне.

Важни ли са документите?

Един от най-често задаваните въпроси е за документите, които се издават при покупката на капиталово злато.

„ По стандартите на Лондонската железна борса, която е стожерът на целия пазар на благородни метали в света, всяка монета или кюлче с характерностите на капиталово злато или сребро се маркира според избрани условия и съгласно избрани стандарти. Хартиеният документ или документът върху вакуумирана пластмасова опаковка са значими дотолкоз, доколкото оформят един подаръчен приключен тип на продукта. При противоположното изкупуване е определяща маркировката върху кюлчето. Тя е по-важна, тъй като ясно демонстрира тестът на продукта и неговото тегло “, изясни шефът на отдел „ Злато и нумизматика “ във Fibank.

Най-сигурните места за съхраняването на златото остават банковите сейфове – в Българска народна банка и в комерсиалните банки. Те са предпазени пространства с стеснен достъп, пък и цената на българския пазар е налична – малко под 400 лв. годишно. Той дава сигурност на притежателя.

„ Златото е пари, всичко останало е заем “

И централните банки, и държавните управления, и частните вложители обръщат все по-голямо внимание на жълтия метал, поставяйки го на избрана позиция в капиталовите портфейли.

Валентина Григорова-Генчева отбелязва, че в наши дни все по-често се сблъскваме с феномена, който доскоро повече от 100 години беше дефиниран от огромния банкер Джей Пи Морган, че „ единствено златото е пари, а всичко останало е форма на заем “. „ Виждаме по какъв начин националните банки резервират едно значително място на златото в своите запаси. През отиващата се година те преустановиха подписването на съглашение, което ограничаваше количеството на продаваното от тях злато. Те изрично обявиха, че освен не считат да продават капиталово злато, а назад – считат да усилват каузи му в националните валутни запаси. Златото възстановява блясъка си. Дали ще бъде свързвано с нови капиталови принадлежности или не, близкото бъдеще сигурно ще покаже “, предвижда специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР