Златната арка на площада пред Катедралния храм Св. Александър Невски

...
Златната арка на площада пред Катедралния храм Св. Александър Невски
Коментари Харесай

Златната арка на площад Александър Невски: Чие дело е и защо предизвика толкова остри реакции

Златната арка на площада пред Катедралния храм " Св. Александър Невски " на едноименния площад в София провокира полярни реакции. Според изказване на " Колективът ", чиято направа е творбата, в последния миг са били изменени параметри на инсталацията.


Остават обаче редица неясноти към нея.

" Позволих си фриволно-ироничен коментар в първия миг за тази арка. Беше качена една доста " плоска " фотография, с неприятно осветяване. Тя изглеждаше в действителност неуместно на този площад, само че по-късно отидох да я видя и бях доста прелестно сюрпризирана, тъй като тя стоеше като мираж в пространството – доста красиво отразяваше постройките в близост, като в някаква стилизирана картина ", сподели в изявление за Мила Искренова, хореограф, учител по танцово изкуство, с интерес в региона на изобразителните и образните изкуства.

" Действително има проблем с размерите, мащаба. Дадох си сметка, че когато човек потегля да разяснява, би трябвало да знае повече неща и да не бърза безусловно да се присмее. В момента у нас има някаква свръхизостреност, свръхчувствителност, само че методът, по който се реагира, не трябва да е толкоз нападателен – да се линчуват актьори. Това е нещо красиво. Може би малко сбъркано, само че въпреки всичко поздравления за хората, които са го създали ", изрази мнение тя.

По думите ѝ " публичното мнение не всеки път е най-меродавното " и " ние сме склонни да се отнасяме с неуважение даже към международно приети имена ".

" Губи се акцентът, който има катедралата, златните кубета. Г-н Терзиев продължава проблем, завещан от госпожа Фандъкова. Тя съумя да трансформира арт апаратура в афектиран израз. Няма по какъв начин господин Терзиев да стартира по-добре, защото разчита на същите хора и същите похвати ", сподели Петко Дурмана, който работи в региона на инсталацията, скулптурата, фотографията и съчетава технология и модерно изкуство.

Според него " методът е напълно сбъркан ", а арката е " единствено върхът на айсберга ".

" Публичното изкуство е доста сериозна тематика. Един актуален град би трябвало да може да прави състезания за обществено изкуство, а мнението на хората не може да се неглижира, разяснява той пред БНР. Дори да няма комисия, би трябвало хората да имат опцията да видят макет на бъдещата творба, която ще се разположи в публично пространство, както и да има разискване ", означи Дурмана.

" Ако едно изкуство е предопределено за обществеността, то не би трябвало да стои в галериите ", посочи Петко Дурмана.

" Няма рецепта, по тази причина се комуникира. Няма процедура. Общината е некомпетентна. Ако всички са връзкари и плановете се разпореждат на свои хора, няма да стане в никакъв случай ", счита актьорът.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР