Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus)- един от най-опасните патогени в света,

...
Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus)- един от най-опасните патогени в света,
Коментари Харесай

Цигареният дим прави златистия стафилокок по-устойчив на антибиотици

Златистият стафилокок (Staphylococcus aureus)- един от най-опасните патогени в света, става още по-смъртоносен, в случай че влезе в контакт с цигарен пушек, написа в. " Дейли мейл ", базирайки се на резултатите от английско проучване.

Авторите му от университета на Бат са открили, че някои варианти на златистия стафилокок освен оцеляват след отнасяне с цигарен пушек, само че и стават по-устойчиви. Според учените химикалите в дима провокират остра реакция в бактериите, което ги кара да мутират по-бързо от нормално. Като част от опита учените са обработили с пушек шест разнообразни варианта на златистия стафилокок, в това число и устойчивия на метицилин. За задачата експертите са употребен пушек единствено от една цигара, само че обработката е траяла шест часа.

Три варианта, които са в положение да заразят здрави хора, са удържали по-успешно на " офанзивата " с цигарен пушек. Другите варианти на супербактерията са почнали да демонстрират устойчивост към рифампицин - антибиотик, прилаган при лекуването на пациенти с метицилин-резистентен златист стафилокок

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР