Златен парад на фараоните - така египетските власти нарекоха зрелищна

...
Златен парад на фараоните - така египетските власти нарекоха зрелищна
Коментари Харесай

Парад на мумиите: Има ли връзка Проклятието на фараона с кризата в Суецкия канал?

Златен церемониал на фараоните - по този начин египетските управляващи нарекоха зрелищна върволица на 22 мумии по улиците на Кайро. Те изминаха 5 км от настоящия си дом - Египетския музей на площад Тахрир, до новия Национален музей на Египетската цивилизиция. Събитието на стойност милиони долари беше деликатно квалифицирано. Властите се надяват да съживят интереса към египетските антики в интерес на туристическия бранш, мощно потърпевш поради пандемията от ковид.

Мумиите на 18 владетели и 4 владетелки на Древен Египет от 17-тата до 20-тата династии бяха превозени до новия им дом в капсули, цялостни с азот, върху транспортни средства, осигуряващи минимални трептения и по трасе с преустроена настилка.

Една от огромните атракции е мумията на Рамзес Втори, най-известният фараон от Новото царство, управлявал 67 години и останал в историята с подписването на първия прочут кротичък контракт.

Очакван интерес провокира и владетелката Хатшепсут, поела властта макар, че по нейно време обичаите изключвали жени-фараони.

Избрахме Музея на цивилизацията, тъй като желаеме за първи път за изложим мумиите по цивилизован и образован метод, а не за развлечение, както беше в Египетския музей, сподели Захи Хауас - египтолог.

Мумиите са открити след 1881 година на две места в руините на Тива, античната столица на Египет, сегашен Луксор. Те ще бъдат ситуирани в Царска зала на мумиите, която ще отвори за необятната аудитория на 18 април. Спадът на туристите в Египет по отношение на 2019-та е 10 милиона.

Чрез парада на мумиите споделяме на хората, че Египет е сигурен. Нуждаем се от завръщането на хората, съобщи египтологът.

Не беше забравено и " Проклятието на фараона ". Мнозина го свързват с влакова злополука с десетки жертви от предходната седмица в Горен Египет, 18 починали в рухнала постройка в Кайро и с блокирането на Суецкия канал от затънал контейнеровоз.

От през днешния ден обаче на канала към този момент няма чакащи кораби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР