Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят

...
Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят
Коментари Харесай

След зимното слънцестоене денят започва да нараства

Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят в навечерието му е най-краткият. След него денят стартира да нараства, до момента в който се изравни с нощта, което става на пролетното равноденствие.

Кога се пада зимното слънцестоене у нас?

• През 2018-12-21 в 22:23 часа
• През 2019-12-22 в 04:19 часа
• През 2020-12-21 в 10:02 часа

Подобно на, и зимното е натоварено с доста символика и по тази причина се правят доста езотерични и даже някои християнски ритуали, които имат за корен тъкмо езическите празнувания на зимното слънцестоене. Коледа, Ханука – това са все дати в празничния календар, свързани с астрономичното събитие. могат да се търсят още в раждането на бога-слънце, в подтекста на християнството това е Спасителят – Исус Христос.


В най-северните елементи на Европа по това време на годината може да се следи Сeверното зарево, aurora borealis

Зимното слънцестоене е нощта, в която мракът, злите сили вземат превес. Затова на всички места то се празнува със запалване на огньове навън, свещи и фенери – с цел да се противопоставим на мрака и в душите ни, като не го позволяваме сред нас и в дома си. Домът се украсява с вечнозелени растения, иглолистни, и както е северноевропейската традиция също – с имел и зеленика. Навсякъде отрупваме с блага – плодове, ядки и семена, с цел да призовем плодородието да пристигна. Подаръци разменяме и между тях.

В българската традиция зимното слънцестоене се свързва с и както повелява тя – на масата се поставят варива, с цел да стартира зърното да едрее в земята. На този ден се вършат пророчества за идната година – по полазника, и стартират коледните тържества.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР