Зимната сесия на Народното събрание беше открита с декларации на

...
Зимната сесия на Народното събрание беше открита с декларации на
Коментари Харесай

Партиите обявиха приоритетите си за новия политически сезон

Зимната сесия на Народното събрание беше открита с заявления на политическите сили, които показват водещите си цели за новия политически сезон.

Днес депутатите се събират след 20-дневната си коледна почивка.

Предстоящите избори за Европейски парламент и за локална власт са акцент в изказванията на парламентарните групи. 

Работата на Народното събрание включва и разискване на първо четене на измененията в закона за отглеждането на животни, с които се уточняват изискванията за осъществяване на развъдна активност у нас.

В приветствието си към депутатите, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева прикани за градивни старания и общополезна активност в услуга на жителите. В годините на избори Караянчева настоя за градивен политически разговор:

" От нас, хората в тази зала зависи да превърнем вота не в мотив за оклеветяване на съперника и за принизяване на постигнатото, а в оспорвано спортсменско съревнование ".

Председателят на групата на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов разгласи, че стремежът на партията е да завоюва 6 или повече евродепутати на идния евровот. В законодателството водещите тематики за ГЕРБ са измененията в Изборния кодекс, въвеждането на по-строгите ограничения против домашното принуждение и промяната в опазването на здравето. В изявлението си Цветанов за следващ път подлага на критика позициите на президента Румен Радев:

" Радев препотвърди  нежеланието си да работи за хората дружно с техните избраници отпред на властта. Той съумява само да предизвика разделяне и ненавист. Ето за какво, аз бих желал през 2019 година в Народното събрание да имаме повече общи и извоювани за всички нас дела в името на българите ".

В остра политическа декларация водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова настоя за актуализация на бюджета, с цел да се покачат приходите на жителите. Нинова още веднъж прикани за предварителни парламентарни избори:

" За нас този парламент е с изчерпано доверие и с изчерпани благоприятни условия. Уважаеми българи, знаем, че имате сили, знаем, че можете, надяваме се, че имате и предпочитание животът ви да се промени към по-добро. Начинът по тази причина е единствено един -  предварителни парламентарни избори ".

 

От съдружния сътрудник " Обединени патриоти " препотвърдиха поддръжката си за ръководството. Председателят на групата Волен Сидеров също сложи като акцент идните европейски и локални избори:

" Това е  годината, в която ще се явим на изпит, става ме ли за политици или не и да ви кажа почтено, този изпит несъмнено няма да има поправителна сесия - да посочим на държавното управление кое е в вярната посока и кое не. Правихме го до момента, ще го вършим и през тази година. Това, което сме дали обещание и заложили като стратегия ще го следваме, само че отново дублирам, в случай че не си пречим доста един на различен ".

Движение за права и свободи и " Воля " приканиха за проект за  ускорено развиване на страната. Лидерът на Движението Мустафа Карадайъ дефинира миналата година като година на кавги и изгубено политическо време и прикани:

" Призоваваме национално виновните партии да превърнем 2019-а година в година на намиране и реализиране на консенсус по политическите и икономическите цели на

република България ".

Лидерът на " Воля " Веселин Марешки моли:

" Както  споделя народът ни, ножът е опрял до кокал. Ние от Воля ви призоваваме да създадем екшън проект за месеци до европейските избори, в  които предпочитано да заложим, за повишение приходите на хората, поддръжка на дребния и междинен бизнес, незабавни ограничения за превъзмогване на демографската рецесия, за същинска и ефикасна смяна на здравната система ".

Новият политически сезон започва в година на идни избори за Европейски парламент и за локална власт.

Като законодателни акценти се обрисуват окончателните промени в Изборния кодекс, в които се чака болшинството да отсрочи всеобщото въвеждане на машинното гласоподаване, само че и да резервира в последна сметка номерацията в изборната бюлетина.

Предстои прокарването на по-строгите ограничения против домашното принуждение и значимото разискване за мандат за договаряния за нов вид военен аероплан, а импортираните за разискване през днешния ден промени на закона за отглеждането на животни плануват в създаването на развъдните стратегии да вземат участие и научни експерти, с изключение на зооинженери, а в земеделското министерство да се води обществен лист на издадените позволения за развъдна активност.

С измененията се вкарва и опция за отчасти лишаване на разрешението при установени нарушавания.

В рамките на постоянния парламентарен надзор на депутатски въпроси ще дават отговор вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и още четирима министри.

За БНР Десислава Атанасова от ГЕРБ разяснява данните за 8% утвърждение на активността на Народното събрание. Тя посочи, че по традиция институцията не се радва на огромно публично утвърждение:

„ Жалко е! На първо място считам, че това се дължи на реториката в него. Може би това е едно от първите неща, които прави усещане - много постоянно липсва политическият спор на парламентарната естрада, а по-скоро има персонални нападки или се преследват частни ползи. Често, несъмнено, ръководството е на прицел и то с много груби и манипулативни изказвания “.

Атанасова чака предизборната подготовка през сегашния сезон да рефлектира върху работата на Народното събрание и върху този вид изразителност. Тя чака още идната седмица в пленарна зала да бъде прегледано решението за придобиване на нов вид военен аероплан:

„ Ще бъде решение, което ще бъде натоварено с повече прочувствен заряд, съгласно мен, отколко с експертен или политически “.

Първи приоритет за ГЕРБ е разговорът с хората. Но се чакат промени в Изборния кодекс и в редица процесуални закони, в Закона за отглеждането на животни. Атанасова не се съгласи, че Народното събрание работи под диктат.

Заместник-председателят на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Христо Проданов добави в предаването „ Преди всички “:

„ Тръгваме градивно настроени в новия политически сезон. Основните цели ще бъде, още веднъж, справяне с най-ниските приходи. Искаме последователности промени в другите закони, които водят до увеличение на благосъстоянието и приходите на най-бедните пластове от популацията “.

Социалистът напомни, че от Българска социалистическа партия са имали оферти по тематиката преди приемането на бюджета. При представянето на " Визия за България " социалистите са  обиколили всичките 265 общини в България. Предстои конгрес на партията на 26 януари, на който ще се дефинира и по-нататъшното ѝ държание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР