Зимна гореща вълна, рекордно ниски нива на дъжд и стряскаща

...
Зимна гореща вълна, рекордно ниски нива на дъжд и стряскаща
Коментари Харесай

Европа се готви за тежка суша заради зимната гореща вълна

Зимна гореща вълна, рекордно ниски равнища на дъжд и стряскаща липса на сняг в Европа тласкат реките, каналите и езерата в целия континент до обезпокоително ниски равнища, като специалистите предизвестяват, че може да се повторят тежките суши от миналата година.

Изображенията на пресъхнали речни корита и свити езера нормално се свързват с парещата горещина през лятото – не през зимата. Но извънредно топлото и изсъхнало начало на годината визира част от Европа.

Ситуацията с водата в Европа е станала „ доста несигурна “, съгласно изследване, оповестено през януари от откриватели от Техническия университет в Грац в Австрия, които са употребявали сателитни данни за разбор на международните подпочвени водни запаси.

Преди няколко години в никакъв случай не бих си показал, че водата ще бъде проблем тук, в Европа “, изяснява пред CNN Торстен Майер-Гюр, един от откривателите. „ Всъщност имаме проблеми с водоснабдяването тук – би трябвало да помислим за това. “
Рекордно изсъхнало време във Франция
Франция, която претърпява най-сухия си интервал от повече от 60 години насам, скоро може да вкара ограничавания на водата.

Страната „ претърпя серия от 32 поредни дни без обилни превалявания от 21 януари до 21 февруари “, сподели Саймън Мителбергер, климатолог в Météo-France. Това е най-дългият интервал от началото на записите през 1959 година

Това има нездравословно влияние върху реките и езерата на страната, както и върху почвите.

Почвите са доста по-сухи от нормално “, сподели той. Текущите равнища на мокрота на почвата във Франция нормално няма да се видят доникъде на април.

Снеговалежът също е слаб. Ситуацията в Пиренеите е покрай най-ниското рекордно количество сняг за това време на годината. В Алпите е паднал 63% по-малко сняг от нормално, съгласно изследователската фондация CIMA.

Липсата на сняг през зимата може да заплаши водните ресурси напролет и лятото, защото има по-малко снеготопене, което да поддържа реките.

Миналото лято Франция претърпя най-лошата си суша в историята, само че тази година

обстановката може да бъде по-лоша, в случай че нямаме обилни превалявания през идващите няколко месеца “.

Кристоф Бешу, министърът на екологичния преход, назова зимната суша „ невиждана “ и предизвести, че страната е в положение на паника.
Открити корита на езера и пресъхнали канали
В Италия някои от най-известните водни обеккти в страната пресъхват.

Сега е доста по-трудно да наемете водно такси във Венеция, защото някои от каналите са станали прекомерно плитки, с цел да поддържат гондолите на повърхността, частично заради неналичието на превалявания.

Градът, който от дълго време се притесняваше от наводнения, в този момент се бори с противоположния проблем.

Най-дългата река в Италия, По, която минава през северната ѝ земеделска вътрешност, има 61% по-малко вода от нормалното за това време на годината.

Миналото лято италианското държавно управление разгласи изключително състояние в региона към река По, който претърпя най-голямата си суша от 70 години.

Джорджо Зампети, общоприет управител на Legambiente, италианска екологична група, се притеснява, че най-лошото занапред следва.

2023 година преди малко стартира, само че демонстрира тревожни признаци във връзка с рискови метеорологични феномени и равнища на суша “, сподели той в изказване за пресата.
Страхове за водоснабдяването
В Испания, която предходната година беше най-горещата в историята ѝ, има опасения за водоснабдяването.

Не можем да подсигуряваме водоснабдяване за питейна вода или за стопански цели, като разчитаме извънредно на дъжд “, сподели неотдавна на конференция Тереза Рибера, министър на екологичния преход.

Страната утвърди проекти за вложение на към 24 милиарда $ в ръководство на водите, в това число ограничения за възстановяване на канализацията и пречистването и модернизиране на напояването.

Тъй като Европа преди този момент беше наранена от летни суши, специалистите се притесняват, че извънредно сухите последни два месеца може да алармират за нова действителност, породена частично от покачването на междинните световни температури.

„ Тези условия са били необичайност в предишното, само че изменението на климата трансформира режимите на преваляванията в Европа и прави тези крайности по-повтарящи се и интензивни “, сподели Андреа Торети, климатолог от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия, пред CNN.

Следващите седмици ще бъдат решаващи “, добави той.

Докато Торети сподели, че приписването на зимната суша на изменението на климата ще изисква характерен разбор, който към момента не е осъществен, той добави, че сходни събития „ са предстоящ резултат от изменението на климата във връзка с по-чести и интензивни крайности “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР