Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а

...
Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а
Коментари Харесай

Вижте какво време ни чака през декември- ще има ли сняг по Коледа

Зимата ще застигне нашите географски ширини евентуално след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне сняг. Това прогнозира климатологът доктор Симеон Матев от катедра “Климатология, хидрология и геоморфология ” към Софийския университет “Св. Климент Охридски ”, написа Труд.

По думите му ноември сигурно ще влезе в статистиката като топъл месец, поради позитивните температури, като се чака тази наклонност да се резервира и през декември. На този декор наподобява, че зимният интервал ще настъпи в средата на новия месец.

“Засега, макар че е малко рано, най-вероятно е декември да бъде със междинни температури над нормата. Но това не изключва през месеца да имаме и интервал с чисто зимно време.

Към този миг наподобява, че декември ще стартира със сравително топло време, само че сякаш късмет за зимно време със снеговалежи в равнините в това число.

Може би това ще бъде през второто десетдневие, когато има нараснала възможност за зимни стойности на температурите и валежи от сняг.

Дотогава има повече от 20 дни, само че чисто преднамерено наподобява, че през този интервал е допустимо зима на нашите ширини ”, изясни Матеев.

Той обаче посочи, че е рано за съответни параметри като минимални и оптимални температури, какъв брой количеството сняг ще падне и дали ще се резервира.

“Този леден интервал най-вероятно ще стартира още в края на първата десетдневие, след 6-и. От тази позиция, в случай че тогава се натрупа по-дебел сняг, той може да остане и за Коледа. Но има и вид, в случай че се осъществя този студент интервал в средата на декември, към Коледа да настъпи стопляне, а по-късно захлаждане ”, предвижда Матев.

След предизвестията за рисково време през днешния ден, от на следващия ден температурите ще стартират да се връщат към нормалните за ноември и оптималните ще са сред 10 и 15 градуса.

“Във вторник ще има отмора от преваляванията, ще има раздрана облачност, даже слънчеви моменти и температуте още веднъж сред 10-15 градуса, сутринта ще е обикновено студено - минималните температури ще са сред 0 и 5 градуса. Тоест ще замирише на късна есен ”, уточни климатологът доктор Симеон Матев.

Това време обаче ще се задържи за малко, тъй като от запад ще приближи следващият циклонален ураган, който изначало още веднъж ще ни затопли с южни ветрове, само че преминавайки последователно в сряда и четвъртък, температурите още веднъж ще падат до естествените за ноември. “Всичко това ще е съпроводено с превалявания.

Този път по-интентензивни и по-големи количества ще бъдат в Централна и Южна България, където ще паднат сред 25-30 литра на кв. м. С изтеглянето на този циклонален ураган в петък и събота ще е по-спокойно времето. Вятърът ще отслабне, температурите ще са близки до 0 заран, с условия за краткотрайни мъгли, следобяд с раздрана облачност ”, изясни ученият.

В петък и събота температурите оптимално ще бъдат от 8 до 13 градуса, които са естествени за края на ноември. “Ще влезе времето в норма, само че поради огромните позитивни аномалии, които имахме през множеството дни досега, като цяло ноември ще излезе с много сериозна позитивна особеност, т.е. ще бъде сигурно топъл месец по отношение на нормите ”, означи Матев.

Жълт код за множеството области в Западна, Южна и Източна България е разгласен за на следващия ден. Ще има краткотрайни, само че интензивни превалявания, като предстоящото сумарно количество дъжд ще е сред 15-20 л/кв. м.

Не са изключени и гръмотевици, което е нетипично за интервала от годината. Оранжев код е разгласен за една област - Благоевградско, където би трябвало да чакат обилни по количества дъжд, съпроводени от мощни пориви напразно и засилена гръмотевична активност. Валежите могат да доближат до 25-40 л/кв. м.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР