Зима с обилен снеговалеж ни очаква заради вулканите и мощните

...
Зима с обилен снеговалеж ни очаква заради вулканите и мощните
Коментари Харесай

Шефът на обсерваторията в Рожен: Очаква ни зима с много сняг

Зима с изобилен снеговалеж ни чака поради вулканите и мощните урагани, които вилняха през последно време в разнообразни елементи на света. Това предвижда пред Дарик доктор Никола Петров, астроном и шеф на Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.

„ Очаквам зима със сериозен снеговалеж, като те са въз основата освен на ураганите и вулканите, а на още няколко основни фактора. Наблюденията в последно време демонстрират, че на всеки пет-шест години имаме доста изобилен снеговалеж. Снегът и дъждът по принцип се образуват поради това, че има нездравословни прахови частици в атмосферата. Когато имаме вулканична активност и толкоз мощни урагани, това демонстрира, че имаме насищания в атмосферата, което е причина от една страна за добър снеговалеж ”, разяснява доктор Петров.

Той уточни, че последната зима с огромен сняг е била през 2012 – 2013 година Д-р Петров е безапелационен, че на този стадий към момента не може да се дават прогнози дали зимата ще е топла или студена.

„ Това зависи съгласно мен от едно топло въздушно течение сред Северна и Южна Америка и се назовава Ел Ниньо. До скоро, много метеоролози смятаха, че то не може да оказва въздействие на страни, каквато е България – вътрешно континентална в Европа, само че не щеш ли през последните няколко години започнаха да го загатват ”, добави доктор Петров.

Според него тази година Ел Ниньо към момента не е почнал да се демонстрира, тъй че няма да се потвърдят упованията за доста мека и топла зима.

„ По-скоро ще е една естествена зима със сняг, а дали ще бъде топла или студена, това ще може да се каже във втората половина на декември ”, допуска още шефът на НАО „ Рожен “.

Относно упованията за снеговалеж на високите места в страната през идните почивни дни, доктор Петров е на мнение, че ще има подобен. „ Очаквам в региона на обсерваторията да натрупа снежна завивка в порядъка на 6 до 10 см ”, добави астрономът.

Той бе безапелационен, че не би трябвало да се чакат катаклизми, а просто хубава зима със сняг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР