Зейнеп Аслъ Каплан - лекарка, която е ваксинирана с две

...
Зейнеп Аслъ Каплан - лекарка, която е ваксинирана с две
Коментари Харесай

Бебе на ваксинирана туркиня се роди с антитела срещу COVID-1...

Зейнеп Аслъ Каплан - лекарка, която е имунизирана с две дози от коронавирусната ваксина по време на бременността си, роди момченце с антитела против COVID-19. Това е първият сходен случай, регистриран в Турция.

Каплан, която работи в Майчин дом към градския болничен комплекс в Анкара, беше измежду здравните служащи, които първи бяха ваксинирани с китайската COVID-19 ваксина Коронавак. През 29-ата и 33-ата седмица от бременността си тя е получила две дози и е родила преди 20 дни, през 38-мата седмица от бременността.

„ Беше безпроблемно раждане и бременност. Чудех се дали има антитела, тъй като прочетох някои изследвания в Съединени американски щати, където бебетата се раждаха с антитела. Проверихме кръвта в пъпната му шнур и моята лична кръв и открихме, че и двете имат антитела ”, сподели Каплан пред организация Ихляс Хабер (IHA) през вчерашния ден.

„ Наличието на антитела е добре, защото синът ми не може да бъде имунизиран. Това в действителност ме успокоява. Също по този начин разбрах, че имам антитела в майчиното си мляко и в този момент ще изчакаме и ще забележим дали те ще бъдат предадени и на Урас. “, сподели тя. Каплан добави, че това може да е добра вест за бременните майки. „ Имам няколко бременни приятелки, които се имунизираха. Те нямаха никакви странични резултати, само че се нуждаем от повече изследвания за сигурността на имунизацията, с цел да може майките да са спокойни. Лично аз мисля, че имунизирането на майки в рискови групи би осигурило отбрана за тях и техните деца “, добави тя.

Професор Йозлем Моралоглу Текин, основен доктор в родилното поделение в същата болница в Анкара, сподели, че са почнали да събират данни от Каплан и други бременни здравни служащи и тези, които неотдавна са родили. „ Няма дефинитивни данни за резултата на имунизациите върху бременни майки, само че ние сме осведомени с лимитираните данни за бременни и кърмещи майки, които са получавали ваксини Модерна или Пфайзер-Бионтек в техните изследвания на фаза 3. Знаем, че не е имало странични резултати, само че въпреки всичко се нуждаем от повече данни. Нашата работа тук може да бъде от значително значение. Кандидатствахме в здравното министерство за осъществяване на по-мащабно проучване “, сподели тя.

Подобен случай на бебе, родено с антитела, е обявен в Съединени американски щати. Известно е, че бременните майки, които имат противогрипни ваксини, могат да предават антитела на новородените си и учените считат, че същото може да се случи и при майките, които получават COVID-19.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР