Земята се върти на изток, така че Слънцето, Луната и

...
Земята се върти на изток, така че Слънцето, Луната и
Коментари Харесай

Колко по-различна щеше да е Земята, ако се въртеше в другата посока?

Земята се върти на изток, тъй че Слънцето, Луната и всички небесни тела, които виждаме, постоянно изгряват в тази посока и залязват на запад. Но няма причина това да е единственият вероятен случай. Нашата планета може също толкоз елементарно да се върти и в противоположна посока. Да, освен това състояние светът щеше да е друг, само че животът би траял както нормално.

За задачите на този умствен опит дано да си представим планета, сходна на нашата, която обаче се върти на запад. Не можем да спрем Земята и да я обърнем. Ако светът спре да се върти, ще се образуват апокалиптични цунамита, океаните ще стартират да мигрират към полюсите, а магнитното поле ще изчезне (повече по тематиката можете да прочетете тук). Това обаче не ни вълнува сега. Затова дано си престорим, че една вечер сме видели падаща звезда, поискали сме си Земята да стартира да се върти наопаки и на сутринта желанието ни се е сбъднало.

Изгреви и залези

Е, първото нещо, което ще видим, че слънцето изгрява на запад. Дотук добре, избегнали сме пагубно опустошаване. Основното нещо, което ще се промени, е времето.

Въртенето на нашата планета оказва въздействие върху ветровете. Това събитие е известно като резултат на Кориолис и се преглежда, постоянно и неправилно, като повода, заради която водата в тоалетната потегля в една или друга посока според от това дали сте на север или на юг от екватора. Начинът, по който е построено едно битово оборудване, като да вземем за пример тоалетната, може да фалшифицира резултата. Ето за какво не би трябвало да приемате този опит за чиста монета.

Пасатни ветрове

Но в атмосферата резултатът е в цялостна мощ и нещата ще се отразяват огледално. Пасатите на екватора към този момент няма да духат на запад. И ветровете, които духат на изток в междинните ширини, като Съединени американски щати и Европа, само че също и Аржентина и част от Австралия, към този момент няма да се движат в тази посока.

Биоразнообразието на тази планета зависи от акомодации, които са се развивали дълго време, и ние внезапно слагаме всичко в огледален свят. Със сигурност доста типове, в това число и ние, ще бъдат наранени от това. Един елементарен образец е, че пасатите на екватора придвижват хранителни субстанции от Сахара към Амазонка, подпомагайки невероятното биоразнообразие в района. Без въпросните ветрове този значим развой не би могъл да се реализира.

Океански течения

Теченията също се въздействат от въртенето, а в крайбрежните региони - от ветровете. Установеният поток от гореща или студена вода в океаните би се трансформирал изцяло, което би имало особени последствия за цялата планета. Трудно е да определим количествено непосредственият резултат от всичко това.

Пустини и без пустини

А в този момент да проучим сюжет, в който магическата смяна в завъртането е настъпила преди няколко хиляди години (за да можем да пренебрегнем цялото заличаване на биоразнообразието). Светът през днешния ден би изглеждал напълно друго.

В публикация от 2018 година в действителност е моделиран аналог на Земята, който се върти в противоположна посока. Видима разлика би имало в Сахара. Пустинята просто нямаше да я има. Африка и Близкият изток щяха да бъдат доста по-зелени, в сравнение с са през днешния ден. Вместо това южната част на Съединените щати, Карибският басейн, Централна Америка, Южна Бразилия и Аржентина щяха да бъдат пустини. Както и Япония и източният бряг на Китай.

Промяната във ветровете и теченията също би повлияла на температурите и преваляванията. Разбира се, районите, които в този момент са пустини, биха били доста по-горещи и по-сухи, само че промени биха настъпили и в други области. Европа ще бъде доста по-студена и влажна, както и Магребът и Близкият изток, елементи от Австралия и Нова Зеландия.

Не всички планети се въртят по един и същи метод

Всички планети в Слънчевата система обикалят към Слънцето в една и съща посока. Благодарение на запазването на ъгловия миг на газовия облак, от който се е образувало Слънцето, всички ние се намираме на тази синхронизирана въртележка. Не е невероятно обаче една планета да се върти в противоположна посока. Уран е претърпял огромен конфликт, който го е предиздвикал да се завърти встрани, тъй че по време на 84-годишното му пътешестване към Слънцето полюсите му сочат непосредствено към нашата лета през съответните лета.

По-интересно е да разгледаме Венера. Смъртоносно горещият близнак на Земята има извънредно муден ден (приблизително 224 пъти по-дълъг от земния) и се върти в противоположна посока. Така че на Венера Слънцето ще залязва на изток. Лошото е, че там има непрекъсната облачност и това би лишило над 100 дни! Причината за това е неразбираема.

Възможностите включват планетата да се е обърнала на 180 градуса заради гравитационното привличане на Слънцето и държанието на вътрешността ѝ. Друг вид е към този момент упоменатият резултат, плюс притеглянето от други планети върху атмосферата на Венера, да са забавили въртенето ѝ изцяло и след това да са го обърнали.

По отношение на Венера учените към момента не са единомислещи, само че е явно, че е допустимо да съществува Земя, въртяща се в противоположната посока. Може би в мултивселената има Земя като нашата - със зелена Сахара и пясъчни дюни там, където би трябвало да са аржентинските пампаси.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР