Земетресения, наводнения или бури: светът не е достатъчно подготвен да

...
Земетресения, наводнения или бури: светът не е достатъчно подготвен да
Коментари Харесай

Учени алармират: Светът не е достатъчно подготвен за бедствия

Земетресения, наводнения или стихии: светът не е задоволително квалифициран да посрещне бедствия , на които държавните управления много постоянно реагират единствено постфактум, се споделя в отчет на учени, представен от Агенция Франс Прес.

Експертите приканват да бъде преосмислено ръководството на риска.

През 2015 година интернационалната общественост одобри така наречен предпочитани цели от Сендай за понижаване на жертвите и вредите до 2030 година посредством вложения в оценка и понижаване на риска, както и подготвеност за катаклизми - без значение дали са трусове или климатични бедствия, засилени от световното стопляне.

Но " е доста малко евентуално " задачите да бъдат реализирани, се споделя в отчета на Международния теоретичен съвет, който включва десетки научни организации.

От 1990 година повече от 10 700 бедствия (земетресения, вулканични изригвания, суши, наводнения, рискови температури, стихии...) са засегнали повече от шест милиарда души по света , сочат данни на Службата на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия. В горната част на листата са наводненията и бурите, които допълнени с изменението на климата, съставляват 42 % от общия брой.

Тези бедствия с големи последици " подкопават напредъка в развиването , който мъчно се реализира в доста райони на света ", се показва още в отчета.

Но " до момента в който интернационалната общественост бързо се активизира при бедствия като земетресенията в Турция и Сирия, прекомерно малко внимание и вложения се насочват за дълготрайно обмисляне и предварителна защита , без значение дали става въпрос за подсилване на строителните условия или за основаване на системи за предизвестие ", разяснява в публикувано прессъобщение Питър Глукман, президент на Международния теоретичен съвет.

" Многобройните провокации от последните три години подчертаха фундаменталната нужда да сме по-добре готови за бъдещи бедствия ", прибавя Мами Мизутори, специфичен представител на Организация на обединените нации за понижаване на риска от бедствия. " Трябва да укрепим инфраструктурата, общностите и екосистемите в този момент, а не да ги възвръщаме по-късно ".

Докладът също по този начин насочва вниманието и към казуса с разпределението на ресурсите . Например единствено 5,2 % от помощите за разрастващите се страни за справяне с бедствия сред 2011 година и 2022 година е предопределена за понижаване на риска, а останалите са разпределени за възобновяване след стихиите.

Международният теоретичен съвет също по този начин приканва за синхронизиране на системите за ранно предизвестие , като отбелязва, че предизвестието за стихия 24 часа авансово може да понижи вредите с 30 %.

Броят на хората, наранени всяка година от бедствия, се усилва, както и директните вреди, които възлизат приблизително на 330 милиарда щатски $ годишно за интервала 2015-2021 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР