Земетресението в Турция, отнело живота на хиляди хора и оставило

...
Земетресението в Турция, отнело живота на хиляди хора и оставило
Коментари Харесай

Ново земетресение от тази сутрин край Тополовград: какво иска да ни каже Земята и какво предстои

Земетресението в Турция, лишило живота на хиляди хора и оставило още толкоз без дом, като че ли разсъни Земята. Последваха земетресения в Румъния и Албания, както и по-слаби - на наша територия. Преди ден софиянци напуснаха домове и офиси, обезпокоени от два случили се един след различен труса. Тази заран имаше нов.

Трусът е бил регистриран рано сутринта, малко след 5 часа, в региона на Тополовград, сочи информация в уеб страницата на Българска академия на науките и Европейския сеизмологичен център. И е с магнитуд 3,2 по Рихтер.



Трябва да бъдем готови за сходни леки земетресения, предизвестиха по-рано геолозите. Земните пластове имат потребност от време, с цел да се наместят след последните разрушителни събития от южната ни съседка. Но като цяло България е сеизмичен регион.

Добрата вест е, че съгласно арх. Петър Диков, някогашен основен проектант на София, в София, Родопите, Рила, Пирин и част от Варненско сградният фонд е планиран да издържи на трус от 9 степен по скалата на Медведев.

Състоянието на панелните здания е положително, сподели още архитектът по Българска национална телевизия. Проблем може да са връзките, където се заваряват панелните детайли. Сградите вид ЕПК също за постоянни. Има рискови детайли - балконите на старите здания, само че те нямат отношение към устойчивостта на структурата на постройките.

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с вероятен оптимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската. Това излиза наяве от отчет на Министерство на вътрешните работи и Националният институт по геофизика, геодезия и география – Българска академия на науките.

Най-силното земетресение в България е записано в с. Крупник през 1904 година. То е било със мощ 7,8 и 7,2 по скалата на Рихтер. Загиват 200 души.

Наближават 100 години от различен мощен трус, усетен в нашите ширини. Чирпанското земетресение е поредност от сеизмични земетресения сред 14 и 25 април 1928 година край Чирпан, Поповица и Гълъбово в Маришкия сеизмичен регион в Южна България. Най-силният от трусовете – на 18 април с магнитуд 7,0 по Рихтер – е прочут също като Поповишко земетресение и Пловдивско земетресение. Първият трус е регистриран в 11 часа 20 минути преди обяд на 14 април 1928 година с епицентър на към 8 км северозападно от Чирпан и с магнитуд 6,8 по Рихтер. Денят е Велика събота по църковния календар. На 18 април в 21 часа и 20 минути вечерта следва нов мощен трус с сходен магнитуд (7,0 по Рихтер) и епицентър покрай Поповица, Пловдивско. Хипоцентърът и на двата труса се намира на дълбочина към 15 км. На 25 април 1928 година в Гълъбово има земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер.
В продължение на 11 дни земята се люлее през час с друга мощ. Всъщност, сеизмичната интензивност в региона стартира на 29 март и е траяла до началото на юни 1928 година



Имайте поради, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите. Добре е да имате прелиминарен проект за деяние. Определете лице за връзка сред членовете на фамилията, което е отвън вашия район.

Не би трябвало да напускате постройката, в която се намирате. Направете го, единствено в случай че прецените, че можете да излезете навън за към 10 секунди. Заемете най-безопасното място в постройката – под рамката на вратата /в взаимозависимост от вида на строителната конструкция/, покрай вътрешна /носеща/ стена, колона, под постоянна маса или легло.

Запазете хладнокръвие и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако трусът ви завари зад кормилото, спрете навън безвредно място и изчакайте.
 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР