Земетресението в Албания на 26 ноември е причинило материални щети

...
Земетресението в Албания на 26 ноември е причинило материални щети
Коментари Харесай

Щети за почти милиард евро е причинило земетресението в Албания

Земетресението в Албания на 26 ноември е предизвикало материални вреди за 985 милиона евро, като също по този начин е засегнало и икономическия напредък на страната, заяви ДПА, като се базира на публични албански представители.
Земетресението засегна гъсто обитаемото адриатическо крайбрежие на Албания към втория по величина град Дуръс и аргументи гибелта на 51 души, а стотици бяха ранени.
Днес албанският министър на земеделието и развиването на селските региони Бледи Чучи показа на конференция отчет за материалните вреди от земетресението, направен по стандартите на Европейския съюз, Световната банка и Организация на обединените нации. Според отчета наранени са били 202 291 души в 11 общини на страната. Повредени са били към 50 хиляди постройки, предава Българска телеграфна агенция.
Според представителството на Световната банка в Албания земетресението е предизвикало общи материални вреди, равни на 7.5 % от албанския БВП и е предизвикало закъснение на стопанската система. Прогнозата за годишния напредък е преразгледана от 3.5 на 3.2 %.
Координаторът на Организация на обединените нации за Албания Брайън Уилиамс прикани Албания да усъвършенства нормативната рамка за сигурността на строителството. Албанските управляващи са повдигнали десетки обвинявания против лица, свързани със строителството и одобряването на срутили се постройки.
Европейският съюз възнамерява да организира на 17 февруари донорска конференция, с която да подкрепи Албания в превъзмогването на следствията от земетресението.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР