Земетресението, което се случи в Мароко в нощта на 8

...
Земетресението, което се случи в Мароко в нощта на 8
Коментари Харесай

El Confidencial: Защо земетресението в Мароко беше толкова разрушително

Земетресението, което се случи в Мароко в нощта на 8 против 9 септември е необичайно, написа El Confidencial.

 

За този регион сходни произшествия не са присъщи. Освен това подземните земетресения не са били толкоз мощни, само че извънредно разрушителни.

 

Защо земетресението в Мароко беше толкоз разрушително?

 

Трусът с манитуд от 7,2 по данни на Мароканския народен институт по геофизика потресе района на Мароканския атлас с епицентър град Игил, намиращ ке на към 70 км от Маракеш. През идващите часове се случиха още няколко труса, най-силният от тях с магнитуд от 4,9.

 

Това е най-силното земетресение през последните 60 години. То превъзхожда труса от 2004 година, който лиши живота на над 600 души. Този път злополуката се случи в юго-източната част на страната и мнозина бяха учудени.

 

Не е сеизмична зона

 

" Това не е сеизмична зона ", изяснява Хосе-Карлос Салседо, професор от катедрата по строителни структури в университета в Естремадура.

 

Областта, в която сеизмичната интензивност е по-вероятна, се намира в северната част на Мароко, защото в региона сред крайбрежието на Малага и Северна Африка се срещат две тектонични плочи - Африканската и Евразийската.

" Но регионът, в който се случи земетресението е надалеч от мястото, където тези плочи се срещат. ", отбелязва Салседо.

 

" В случая причина за земетресението е наклоненият противоположен разлом на неголяма дълбочина във Високия Атлас (планинска верига в западната част на Атласките планини, разпростряла се на към 840 km от запад-югозапад на изток-североизток на територията на Мароко) в Мароко ", разясняват от геологичната работа в Съединени американски щати.

Независимо от това, че земетресението беше мощно (най-силното за целия интервал на наблюдения в този планински район), зародилите опустошения не подхождат на индикатора по скалата на Рихтер.

 

На какво се дължат големите опустошения

 

Най-близките до епицентъра селища са разрушени - в тях е и най-големият брой починали. Според сеизмолозите казусът е в дребната дълбочина на хипоцентъра, т.е. мястото, където се случва тласъкът, породил земетресението. По данни на геологическата работа на Съединени американски щати тази дълбочина е към 1,85 км, а по данни на мароканския институт - 11 км.

 

Защо е значима дълбочината

" Дълбочината е доста значима. В случай на земетресение ролята на дълбочината е значима освен по хоризонтала до епицентъра, само че и по вертикала. Това е като фойерверка в ръката - тя ще нанесе доста повече вреди, когато е във вас, в сравнение с в случай че е на километър от вас ", изясняват специалистите. По-дълбоките трусове по принцип генерират повече сила и сеизмични талази и затова се правят оценка по високо по скалата на Рихтер, само че тяхната мощ се разсейва по придвижването от центъра, както по хоризонтала, по този начин и по вертикала.

 

Особености в архитектурата на страната

 

Към всичко това следва да се прибавят и особеностите на архитектурата на страната, които я вършат доста уязвима за опустошения по време на трусове.

От видеокадрите се вижда по какъв начин античните исторически здания падат една след друга. С това управляващите няма по какъв начин да се оправят, само че има други проблеми с качеството на строителството на актуалните здания и контрола за издаване на позволение за осъществяване на строителни работи. В Мароко е доста публикувана обстановката, когато постройката има няколко притежатели и се строи безредно, без архитектурен проект.

 

Източник " Актуално "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР