Земетресение в Мароко: „Рядкост е да има толкова големи земетресения в този район“

...
В петък вечерта Мароко беше ударено от земетресение с магнитуд
Коментари Харесай

В петък вечерта Мароко беше ударено от земетресение с магнитуд 7 в провинция Ал-Хауз, което уби повече от 2000 души. Докато сеизмичният риск в този регион беше известен, земетресение с такъв магнитуд беше „непредвидимо“. FRANCE 24 разговаря със сеизмолога Флоран Бренгие.

Най-мощното земетресение, регистрирано някога в Мароко, удари в петък, 8 септември, като уби повече от две хиляди души, разруши много сгради и принуди жителите да напуснат домовете си.

Базираният в Рабат Национален център за научни и технически изследвания (CNRST) съобщи за епицентъра на земетресението с магнитуд 7 в провинция Ал-Хауз, в Атласките планини югозападно от Маракеш.

FRANCE 24 разговаря с Флоран Бренгуие, сеизмолог от Института за науките на Земята към университета в Гренобъл, за да разбере трагедията.

В Мароко рискът от земетресения е концентриран в северната част на страната. Как си обяснявате такова силно земетресение в центъра?

Флоран Бренгие: Рядкост е да има толкова големи земетресения в този район... Важно е да запомните, че целият Мароко и целият средиземноморски регион като цяло са податливи на големи земетресения. По-голямата част от земетресенията обаче са концентрирани там, където се срещат африканската и европейската тектонични плочи в северната част на страната – особено около Гибралтарския проток.

От друга страна, целият планински район на Атлас все още е изложен на риск. Дори ако земетресенията са редки, техният магнитуд може да бъде значителен. Най-яркият пример е земетресението в Агадир през 1960 г., което уби 12 000 души и на практика унищожи целия град.

В тази област има значителни разломи, които са се образували в продължение на хиляди, десетки, дори стотици хиляди години. Въпреки това е необичайно да има толкова голямо земетресение в област, която не е на границата на плочата.

Например, земетресението в Турция [през февруари] се случи на границата между анадолската и арабската плоча. Опасностите в тази зона бяха очаквани, тъй като тя се намира на границата на две големи плочи.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР