Земеделският износ стигна над 4,5 млрд. евро, съобщи Румен Порожанов4,5

...
Земеделският износ стигна над 4,5 млрд. евро, съобщи Румен Порожанов4,5
Коментари Харесай

Ливан и Китай - новите пазари за БГ храни

Земеделският експорт стигна над 4,5 милиарда евро, заяви Румен Порожанов
4,5 – 5 милиарда евро доближи износът в бранш земеделие и храни. 1 милиард евро е позитивното салдо на износа по отношение на вноса. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов на форума „ ДА! На българската храна”, проведен от вестник „ Стандарт” в столичния х. Маринела.

За 12-та поредна година в навечерието на най-големия християнски празник Великден „ Стандарт” събра на една маса най-големите производители, търговци и преработватели на храни с представители на изпълнителната власт, с цел да бъдат дискутирани проблемите в аграрния бранш, да се направи равносметка и да се начертаят жалоните за бъдещето.

Износът е доста значим. Основната ни експортна устременост е Европейския пазар, само че нишите са на изток, акцентира Порожанов. Той описа за срещата си със своя китайски сътрудник. Имам уверения че след 3-годишни страдания ще има решение за износа на млечните произведения, сподели Порожанов. Интересът на Китай към беления слънчоглед е огромен. Основният експорт - за 10 милиона $, вършат три наши компании, само че се чака скоро в експорта да се включат още компании. На срещата Европа – Китай, известна като формата „ 16+1”, в Поднебесната империя в средата на май ще се опитаме да увеличим опциите за експорт на вино, сподели земеделският министър.

Порожанов направи обзор на новите пазари пред българските аграрни производители. Той дефинира Северна Америка като „ много сложна дестинация с изменчив успех”. Но обърна особено внимание на Ливан като точка за дистрибуция на храни. Преди 20 години тя е била по-сериозна. Днес обаче се отварят нови благоприятни условия за реализация на български артикули. В Ливан се организира едно от най-хубавите международни изложби за храни. Догодина България ще има независим щанд. Борим се за понижаване на митата за Ливан на млечните артикули и меда, заяви Порожанов.

Министър Порожанов направи и цялостен обзор на опциите, които дава общата селскостопанска политика. Нашият пакет от към 8,5 и 9 млрд евро и борбата ни е той да бъде заложен в стратегическия проект.

Очаквайте детайлности!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР