Земеделските стопани ще получат общо близо 145 милиона лева подпомагане

...
Земеделските стопани ще получат общо близо 145 милиона лева подпомагане
Коментари Харесай

Земеделските стопани ще получат общо близо 145 милиона лева подпомагане

Земеделските стопани ще получат общо близо 145 милиона лв. подкрепяне по коронавирус пакета, който към този момент е нотифициран от Европейската комисия преди дни. Всеки фермер може да получи до 35 хиляди евро. Ако стопанството развива повече действия, сумата може да нарасне даже до 400 хиляди евро. Документи ще се одобряват от идната седмица, а крайният период за разплащане е краят на месец юни.

Във фермата за овце от породата Лакон край град Съединение се отглеждат 2000 животни. Всеки ден се продават по два тона мляко на цена от два лв. на литър без Данък добавена стойност. Това обаче не е действителната му стойност, тъй като разноските непрестанно порастват. Предстои стопаните да обезпечат фураж, само че не знаят какви ще са цените.

" Нищо не можем да кажем занапред за това, което ще излезе от новата годишна продукция, само че цените са с 30% по-високи на зърното, по отношение на предходната година, все още ", съобщи Златомир Узунов.

Фермерите упорстват обезпечените помощи от коронавирус пакета да бъдат изплащани по-бързо, с цел да има действителна изгода от тях.

" Максимум до края на май, най-късно ", добави Златомир Узунов.

От земеделското министерство подсигуряват, че това ще се случи.

" Ще употребяваме същия механизъм като де минимис, на два стадия. Един за тези, които са по-подготвени с документите през 15 дни и ще спазим едномесечния период за другите, до края на юни би трябвало да сме разплатили всеки лев ", добави министърът на земеделието Иван Иванов.

Според него цената на агнешкото месо е целесъобразно висока поради нарасналите разноски за развъждането на животните.

" Държавата прави всичко допустимо да компенсира тези разноски за животните под селекционен надзор, покриваме на 100 % разноските по софтуерна карта, в размер на 38 лв. на глава ", сподели още земеделският министър.

Вносът не може да бъде стеснен, тъй като българските производители не задоволяват потребностите от агнешко, изясни министърът на земеделието. Според него 70% месото за Великден ще бъде от локални ферми, другото от Северна Македония и Румъния.

Автор: Мариела Хубинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР