Зелето вирее най-добре при студен климат и е устойчив на

...
Зелето вирее най-добре при студен климат и е устойчив на
Коментари Харесай

Зелето е суперхрана за кожата и косата

Зелето вирее най-добре при леден климат и е резистентен на заледяване. На пазара най-често се оферират след месец септември.

В 100 грама зеле се съдържат 33 калории, витамин С, витамините от група В, калции, фосфор и калий.

Редовното похапване на зеле пази организма от рак, инфаркт и артрит, бори се с възпалителните процеси.

Според изследване сок, подготвен от зеле, моркови и целина понижава дискомфорта в корема. Също по този начин има свойства за разкрасяване на кожата.

Зелето се употребява в кухнята постоянно за подготвяне на разнообразни ястия. Става доста вкусно, в случай че се подправи с черен пипер, червен пипер, къри, кимион, лук и мащерка.

Трябва да се внимава, в случай че външните листа са позагнили или засегнати, тъй като външните листа на зелето са най-богати на минерали поради достъпа на директната слънчева светлина.

Зелето може да се съхранява в ледник за седмица или пък за по-дълго в хладно помещение.

Този потребен зарзават има редица удобни резултати върху организма. Най-важното свойство на зелето е, че е мощен антиоксидант - пази здравето на всички вътрешни органи, също по този начин защищава и кожата. Ако се употребява постоянно, има изключителни резултати върху кожата с помощта на витамин С, съдържащ се в него.

Консумацията на зеле забавя стареенето на кожата

Витамините в зеленчука способстват изчистване на кожата и спомагат за здравия ѝ тип. Витамин D, съдържащ се също в зелето, способства за здравето на клетките на кожата.

Зелевата каша пък оказва помощ при екземи, псориазис, обриви и ухапвания от инсекти. Зелето се прекарва през бледер и се ползва върху засегнатата част от кожата в продължение на 15 минути. Зелето прави кожата доста по-мека и гладка.

 Зелев сок

Съдържащите се витамини А и Е и калият в зелето също способстват за здравия тип на кожата ви. Редовната консумация на зеле защищава от акне, тъй като зелето е богато и на сяра. Водата от свареното зеле се употребява, тъй като сполучливо почиства кожата от мъртвите кафези.

Зелето също по този начин защищава и косата. Добавянето на малко лимонен сок в зелева каша и използването ѝ върху косата придава натурален искра и мекост. Предпазва още от косопад, пази здравето на скалпа, отстранява пърхот.

Ако хапвате постоянно зелева салата, ще си осигурите предварителна защита против рак, то още укрепва имунната система, бранител е от инфекциозни болести, понижава риска от заболяването на Алцхаймер.

Редовната консумация на зеле защищава сърцето и кръвоносните съдове. 1 чаша сок от зеле на ден в продължение на 15 дни по едно и също време пази сърдечно-съдовите система и укрепва имунната система.

За да си осигурите всички изгоди на зелето, то може постоянно да приготвяте у дома:

- постно зеле;

- пиле със зеле;

- свинско със зеле.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР